Traseul este indicat pentru persoanele avansate ce posedă cunoștințe și experiență în acest sport.
Este o tură de caiac pentru cei cu experiență în camping, obișnuiți cu dormitul la cort în saci de dormit.
Traseul de 50 de km durează 2 zile, cu punctul de plecare la Vidin, districtul Vidin, și de întoarce la Lom, districtul Montana.
Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare din Vidin împreună cu întreg echipamentul și bagajele pentru toată echipa.
Se pleacă din Vidin de dimineață, pentru a avea timp suficient pentru plimbare și pentru a admira în voie frumusețea peisajului, și mai ales pentru a ajunge la o oră potrivită la punctul de campare / cazare, de preferat înainte de căderea nopții, pentru a putea instala tabăra de camping, corturile și a face focul de tabără pentru cina.
Dacă totul decurge conform planului și toată grupa reușește să țină pasul, vom reuși să campăm pentru noapte pe la jumătatea drumului, în zona orașului Arcear din regiunea Vidinului.
De dimineață plecăm înspre parcul Ribarnitzi Orsoya care este situat pe malul Dunării, și se vom îndrepta spre Lom, care va fi finalul traseului.
Înălțându-se mândră pe malul sudic al Dunării, impresionantul castel Baba Vida este probabil cea mai mare mândrie a Vidinului, și totodată atracția turistică cea mai faimoasă din această zonă.
Baba Vida a fost construită în secolul al X-lea, stabilind orașul Vidin drept fortăreață cheie a acestei regiuni nord-vestice adesea rebelă și separatistă a imperiului bulgar. Deși a fost cucerită pentru scurt timp de maghiari și austrieci, turcii au fost ultimii care au folosit castelul ca fortificație până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
În mod remarcabil, Baba Vida s-a păstrat în întregime, incluzând un șanț, doi pereți cortină și numeroase turnuri de apărare pentru a fi vizitate și parcurse. Traversați podul basculant în curtea principală pentru a vedea închisoarea medievală și camerele de tortură, și apoi urcați prin tunel până la nivelul superior, pentru a admira tunurile din era otomană și pentru a fi fascinați de priveliștile fluviului!
Rocile din Belogradchik sunt printre cele mai faimoase repere din regiunea Vidinului și totodată din Bulgaria. Pot fi văzute în partea de vest a orașului Belogradchik și sunt formate din gresii și conglomerate în culori schimbătoare din Triasic, era mezozoică.
Situl natural este protejat din anul 1987 și oferă priveliștii contururi fantastice - siluete de oameni, turnuri, nave, ciuperci, obeliscuri, palate și animale. Cele mai remarcabile sunt: Adam și Eva, Sfinxul, Școlărița, Măicuța, Ursul, Maddona, Căsătorie, Dinozauri, Leul și altele.
Rocile din Belogradchik sunt un sit natural și o arie națională de o frumusețe unică.
Ratsiaria a fost un oraș mare și important pe Dunăre. Rămășițele sale se află în zona Kaleto, la 1 km nord-est de actualul sat Archar, la aproximativ 27 km sud-est de Vidin.
Orașul a fost construit în timpul Imperiului Roman, însă pe aceste meleaguri a existat o așezare tracică în anul IV î. Hr. În epoca romană trăiau aici patricieni romani (aristocrați), iar Bononia din apropiere (astăzi Vidin) era doar o mică tabără militară.
O perioadă importantă pentru orașul Ratsiaria sunt anii împăratului Vespasian (69-79). Există multe descoperiri din acea vreme, inclusiv monede de argint și de aur. În timpul administrației sale, orașul a devenit mai puternic și flota Dunării a fost întărită.
Studiile arheologice au descoperit o mulțime de fragmente arhitecturale de valoare, sculpturi, pietre funerare și inscripții, sarcofage, etc..
Peștera "Venetsa" este situată în localitatea Kraishte, la aproximativ 3 km depărtare de satul Gara Oreshets. A fost descoperită în 1970 în timpul lucrărilor cu explozibili dintr-o carieră din apropierea stației Oreshets.
În anii următori, peștera a fost studiată și cartografiată de către Clubul Peșterilor "Bell prilep" (Liliacul Alb).
Peștera Venetsa este brăzdată de coridoare cu o lungime de 200 de metri și 5 coborâșuri.
"Venetsa" este una dintre cele mai unice și frumoase peșteri de pe teritoriul Bulgariei. Este declarată monument natural datorită formațiunilor sale deosebite din piatră colorată și a cristalelor de gheață, care au figuri de flori, siluete și animale.
Din păcate, în trecut, peștera a fost devastată de mai multe ori, iar stalactitele și stalagmitele au fost distruse. Pentru a o proteja împotriva atacurilor vandalilor, cu ani în urmă intrarea sa a fost betonată.
Muzeul Konaka din orașul Vidin este găzduit într-o clădire care este un monument arhitectural și cultural unic de importanță locală.
Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea și a servit ca post de poliție turcească. După eliberarea de sub ocupație otomană, clădirea a fost reconstruită și au fost introduse elemente ale arhitecturii renascentiste bulgare.
Muzeul a fost deschis în anul 1956. Expoziția urmează istoria regiunii Vidin, de la trecutul îndepărtat până la Eliberare.
Muzeul Konaka face parte din Muzeul Regional de Istorie Vidin.
Muzeul Konaka poate fi găsit la adresa: Str. Obshtinska 2, Vidin
Construcția bisericii catedralei din Vidin a început în 1885, și datorită arhitecturii sale elaborate rămâne una dintre cele mai mari și mai frumoase catedrale ortodoxe din Bulgaria.
Proiectată de arhitecți bulgari și austro-ungari și de ingineri italieni, Catedrala Sf. Dumitru combină influențele ortodoxe și occidentale. Și ceasul său de pe turlă, construit de ceasornicarul din Munchen, Johann Mannhardt, funcționează fără greșeală din anul 1900!
În interiorul bisericii puteți vedea câteva fresce impresionante și destul de neobișnuite în stil Art Nouveau din anii 1920. Pe unul dintre pereți, artistul a pictat eroi ai Renașterii Naționale din Bulgaria din secolul al XIX-lea, cum ar fi Vasil Levski, Hristo Botev și Georgi Rakovski. Eroii sunt înfățișați în îmbrăcăminte medievală! Și mai mult, toți sunt ilustrați ca fiind binecuvântați de sfântul național al Bulgariei, Ioan din Rila, care a trăit în secolul al X-lea. Pentru interiorul unui sit religios, pictura este cu adevărat bizară și într-adevăr neortodoxă!
Insula Ibisa (alias Tsibar) este situată de-a lungul fluviului Dunărea, in apropierea satului Dolni Tsibar situat la est de orașul Lom și la vest de Kozloduy.
Având o suprafață de 0,9 km2, insula ocupă locul 23 printre insulele bulgărești de pe cursul Dunării.
Insula Ibisa este formată în principal din sedimente de râu - nisip și mâl. Este năpădită în special de păduri de lunci inundabile ți arbuști mici, specifice pentru insulele de pe Dunăre.
Pe insulă sunt declarate două arii protejate - zona protejată "Insula Tsibar" în partea de nord-vest și rezervația "Ibisha" în partea de sud-est.
Aici se găsește cea mai mare colonie de cocostârci și cormorani de pe teritoriul Bulgariei. În anul 1997 zona a fost desemnată de "BirdLife International" drept zonă cu importanță pentru păsări.
Muzeul Municipal din Vărșeț a fost înființat în anul 1999. Clădirea în care este adăpostit muzeul are o arhitectură unică.
În cadrul muzeului se pot vizita următoarele expoziții:
Muzeul are o mulțime de exponate și tezaure din epoca tracică și romană, documente și fotografii de arhivă ale istoriei orașului ca stațiune balneară și o bogată colecție etnografică de haine și obiecte de uz casnic din regiune.
Proeminentă printre exponate, este o statuie unică de bronz din secolul II î.Hr. a unui băiat trac - zeul TELESPHOR, care astăzi este un simbol al Vărșețului. Adresa Muzeului Municipal Varshetz este strada Republic, 3540 Vărșeț.
Galeria de artă din Vărșeț este găzduită în clădirea vechii școli cu formă de învățământ secundar, construită în anul 1872.
Galeria are expuse peste 600 de picturi și sculpturi din lemn, argilă și gips.
Galeria este compusă din donații ale atelierelor de artă organizate în cadrul celebrării tradiționale "Sărbătoarea stațiunii, apei minerale și a balcanilor".
Muzeul de Istorie din Lom a fost înființat la 20 Septembrie 1925 în calitate de Societatea Arheologică Lom "Almus" cu un muzeu inițiat de Dr. Petar Kardzhiev (absolvent al universității din St. Petersburg, fost primar în Shumen).
Clădirea în care se află astăzi Muzeul de Istorie a fost construită după Eliberare (1878), la inițiativa Primul Șef de District al orașului Lom, căpitanul Pavel Dmitrievich Nechayev, în scopul unei Case Municipale. Pe fațadele de vest și de sud ale clădirii, la insistența căpitanului Nechayev au fost instalate cinci monumente epigrafice din epoca romană.
În prezent, expozițiile muzeului sunt expuse in 5 secțiuni principale: "Arheologie", "Bulgaria secolelor XV - XIX", "Istorie nouă și recentă", "Etnografie" și "Artă". Expoziția permanentă este situată pe cele două etaje ale clădirii muzeului, după cum urmează: "Krustiu Pisturka și primele spectacole de teatru din Lom", "Lomski skella (portul)", "Zeități și imagini din Creta și Micene (necropolă din bronz din aproprierea satului Orsoya)", "Lom - ultimele decenii ale secolului al XIX-lea - anii '40 ai secolului XX (structura administrativă, economie, meșteșuguri și viață culturală)", "Arme de foc și arme albe".
Muzeul are și o sală pentru expoziții temporare.
Cetatea antică Almus este situată în orașul actual Lom, în cartierul rezidențial Kaleta. A fost declarat un reper cultural în Ediția 98 al Decretelor de Stat pentru anul 1971.
În perioada 1986-1990 s-a desfășurat o cercetare continuă în acest sit, desfășurată de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie din Lom.
Cetatea Almus este menționată într-o serie de istorisiri antice, iar cetatea este identificată și pe hărțile Europei de Vest din secolele XVI-XVIII.
Cercetări arheologice continue au fost desfășurare pe un sit cu o lungime de 70 de metri pe peretele de vest al cetății. Zidul de vest are o înălțime de 2,2 metri și o lungime totală de 200 de metri.
Cetatea este în formă de pentagon neregulat, cu dimensiuni aproximative de 250 de metri la nord, 200 de metri spre vest și 220 de metri spre est, cu turnuri și colțuri dreptunghiulare.
Cetatea are o suprafață de 4,1 hectare.
Excavațiile efectuate la cetate au scos la suprafață multe artefacte din lumea antică și din Evul Mediu. Acestea sunt acum păstrate în Muzeul de istorie din Lom.
Rămășițele cetății Castra ad Montanesium sunt situate în partea de sud-vest a orașului Montana (nord-vestul Bulgariei), la aproximativ 40 m deasupra nivelului orașului.
Excavările arheologice din regiune au dezvăluit o poartă cu un turn mare - un exemplu strălucit de construcție a unei fortăreței din secolele III-IV), clădiri militare, o bazilică și zidărie din epoca romană, case de piatră din epoca de cupru, case slave și sanctuare.
Cetatea a fost distrusă în secolele VI-VII într-unul dintre raidurile avariene sau slave. Un sat slav a fost construit ulterior peste ruine.
Majoritatea descoperirilor din această zonă sunt păstrate în Muzeul de Istorie din Montana.
Galeria de artă “Kiril Petrov” și-a început activitatea cu o expoziție mică în anul 1971. Colecția a fost adunată de-a lungul mai multor decenii pentru a păstra și a promova lucrările generației de artiști de la mijlocul secolului al XIX-lea până în prezent.
Printre lucrările care se pot admira aici, se numără și picturile lui Nikolai Pavlovich, Ivan Markvichka, George Danchov, Jaroslaw Veshin, Vladimir Dimitrov - Maestrul, Dimitar Boyadzhiev, Petrov Kiril, Dechko Uzunov, Georgi Pavlov - Paul și mulți alți clasici ai artei bulgare.
Există și artiști bulgari contemporani care au lucrat la sfârșitul secolului al XX-lea: Genko Genkov, Dimitar Kazakov - Neron, Svetlin Rusev, Emil Stoțev, Georgi Bozhilov - și alții.
În galerie sunt prezentate picturi ale unor artiști din Montana: prof. Galilei Simeonov, Teodosi Antonov, Venelin Zahariev, Nikolai Penkov, Eugenia Kraycheva și alții.
Potrivit experților, colecția de picturi din Galeria de Artă "Kiril Petrov" este una dintre cele mai bogate din Bulgaria. Fondul general conține aproximativ 2.500 de lucrări și o expoziție permanentă într-o clădire nou deschisă - aproximativ 150 de lucrări, majoritatea clasice din domeniul artelor plastice și aplicate.
Pot fi văzute aici și picturi și mici sculpturi care reprezintă diferite stadii de dezvoltare a artei în Bulgaria. O valoare artistică impresionantă are colecția de icoane.