Traseul este conceput pentru persoanele cu experiență în turele cu caiacul pe Dunăre. Este o tură de zi plină, în care vom padela destul de în forță pentru a acoperi toată distanța de 60 km.
Traseul durează o zi, cu punctul de plecare și de întoarce la Silistra, districtul Silistra. Tura cu caiacul urmează o buclă pe ruta Ruse – Rezervația Naturală Srebărna, locul în care ne vom întoarce din nou înspre Silistra.
Plecarea ar trebui să fie cât mai dimineață, pentru a avea timp suficient pentru plimbare și pentru a admira în voie frumusețea peisajului.
Rezervația Biosferică Srebarna este situată la 2 km sud de fluviul Dunărea, lângă satul cu același nume - Srebarna - din districtul Silistra.
Rezervația include Lacul Srebarna și împrejurimile acestuia - o suprafață protejată de aproximativ 660 de hectare și o zonă tampon de aproximativ 540 de hectare.
Rezervația conține 22 de specii rare de animale și plante vulnerabile sau pe cale de dispariție aflate pe Lista Roșie europeană a speciilor de animale și plante pe cale de dispariție la nivel gloval, și 149 de specii din Cartea Roșie a Bulgariei.
În jurul Rezervației a fost creată o eco-rută, în care au fost construite locuri pentru relaxare și birdwatching.
În 1977, Srebarna a fost declarată rezervație biosferică de către UNESCO. În 1983 este inclusă în lista monumentelor patrimoniului cultural mondial și a siturilor naturale ale UNESCO.
Rezervația și muzeul sunt incluse în lista de 100 de situri turistice din Bulgaria.
Cetatea Medjidi Tabia este situată pe dealul de la sud de orașul Silistra. Fortul este cel mai bine conservat din cele șase facilități ale sistemul de fortificații otomane folosit în timpul războiului din Crimeea (1853 - 1856) și al războiului ruso-turc (1877-1878).
Cetatea are formă hexagonală și ajunge la 8 metri înălțime. A fost construită în perioada 1841 - 1853 pe baza planurilor inginerului militar german Helmuth von Moltke, care a proiectat și un alt fort în apropierea orașului Ruse - Levent Tabia. Numele cetății vine de la numele sultanului Abdul Medzhid care a vizitat construcția în 1847.
Cetatea Medjidi Tabia este inclusă în lista "Cele 100 de situri turistice naționale din Bulgaria".
Cetatea Drustar (denumirea romană fiind Durostorum) este situată la granițele orașului modern Silistra.
La început, a apărut probabil ca o cetate tracică, care a servit drept bază pentru romani pentru a construi un oraș-cetate mare și puternic de-a lungul Dunării.
Orașul a înflorit în primele secole III-II î.Hr. sub numele de Durostorum până în 238, când triburile Karpi l-au distrus.
Mai târziu, în secolul VI, slavii s-au stabilit aici, iar orașul a reînviat cu o nouă forță și putere sub numele de Drastar.
Mormântul roman din Silistra este unul dintre cele mai renumite monumente antice din Bulgaria, datând din secolul al IV-lea, când orașul era o cetate romană numită Durostorum.
Este o clădire arcuită din piatră, cu o singură cameră, cu intrare în partea de est și având dimensiunile de 3.3m x 2.60m x 2.30m.
Mormântul este renumit datorită decorațiilor bogate cu fresce - figuri geometrice, animale și umane, scene de vânătoare, cuplu de familie și servitori) - realizate probabil de un artist din Egipt sau Siria.
Mormântul a fost descoperit în 1942 și astăzi este expus într-o clădire cu protecție specială.
Galeria de Artă din Silistra este situată în centrul orașului. Este găzduită frumoasă într-o clădire, fosta școală pedagogică, care datează din anul 1890 și este construită în stilul "secesiunii târzii".
În galerie sunt expuse peste 1.500 de lucrări de artă - picturi, imprimări, sculpturi și altele - ale unor mari artiști bulgari precum Vladimir Dimitrov, Dechko Uzunov, Zlatyu Boyadjiev și alții.
Adresa Galeriei de artă din Silistra este în str. Simeon Veliki, nr. 127, Silistra.
Biserica "Sf. Nicolae" din orașul Turtucaia a fost construită în 1864. Este situată în partea de nord a orașului, aproape de Satul Pescarilor și este unul dintre reperele orașului.
Biserica are trei naosuri, fiecare dintre ele terminându-se în partea de est cu o absidă semicirculară atât în interior cât și în exterior.
Templul este complet diferit de bisericile din alte orașe de-a lungul fluviului Dunărea. Diferența este dată în principal de utilizarea spațiului interior.
Biserica are de asemenea porți frumoase și originale sculptate. Iconostasul și frescele sunt operele maeștrilor din școala de artă din Tryavna - Zahary Tsanyuv și fiul său Ștefan.
Expoziția Muzeului Etnografic din satul Garvan a fost deschisă în 1970, la inițiativa conducerii centrului local al comunității "Dimitur Ivanov Polianov". Obiectele expoziției au fost adunate de rezidenți.
Expoziția conține:
- o hartă cu granițele și obiectele istorice din vechea așezare slavă din secolele V-VII, situată la un kilometru la nord de satul Garvan;
- fotografii care ilustrează obiceiurile satului, respectiv anume tăierea viilor, obiceiul tradițional bulgar koleduvane, colindul brezaia, precum și clădirile culturale și administrative, străzile, casele etc .;
- costume populare de femei și bărbați, unelte agricole, obiecte de gătit dinceramică și alte obiecte din viața de zi cu zi a țăranului din trecut.
Biserica rusească de rit vechi "Pokrov Presvetoy Bogoroditse" este situată în Tataritsa - fostul sat separat, astăzi parte a satului Aydemir.
În secolul al XVII-lea, în Tataritsa s-au stabilit cazacii din Don (Rusia) care au fost alungați de reformele împăratului rus Petru cel Mare și și-au construit propria biserică.
Biserica are o formă dreptunghiulară. Pe acoperiș este amenajat un cap cu o cruce rusă veche.
Biserica are o clopotniță cu șapte clopote.
În interiorul templului sunt trei părți: altarul, partea de mijloc și nartexul.
Rezervația naturală Srebarna (în bulgară: Природен резерват Сребърна) este o rezervație naturală din nord-estul Bulgariei (sudul Dobrogei), aflată lângă satul ce poartă același nume, la 18 km vest de Silistra și la 2 km sud de Dunăre. Rezervația cuprinde lacul Srebarna și împrejurimile sale, fiind situată pe Via Pontica, o cale de migrație a păsărilor între Europa și Africa.
Zona a fost proclamată rezervație naturală în 1948 și este un sit Ramsar din 1975. Rezervația a fost recunoscută ca sit al patrimoniului natural mondial în temeiul Convenției din 1972 pentru protecția patrimoniului cultural și natural mondial, fiind inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1983.
Rezervația cuprinde 6 km2 de zonă protejată și o zonă tampon de 5,4 km2. Adâncimea lacului variază de la 1 la 3 m. De asemenea, aici a fost construit un muzeu, unde astăzi puteți admira o colecție unică de specii de păsări și animale, care trăiesc în rezervație.
Rezervația naturală Srebarna protejează un ecosistem de lacuri și zone umede de 638 ha, pe malul vestic al fluviului Dunărea. Rezervația include lacul și fostele terenuri agricole la nord de lac, o barieră de plantații forestiere de-a lungul Dunării, insula Komluka și zona acvatică închisă între insulă și malul râului.
Rezervația naturală Srebarna este o zonă umedă importantă pe calea migratoare a păsărilor din Paleearctica de Vest. Aici sălășluiesc 99 de specii de păsări, rezervația fiind de asemenea habitat sezonier pentru aproximativ 80 de specii de păsări migratoare. Srebarna este înconjurată de dealuri, ce acționează ca o graniță naturală, oferind, totodată, locuri de belvedere minunate pentru turiștii pasionați de medii naturale și fotografie, de unde pot observa păsările de apă.
Rezervația naturală Srebarna protejează un exemplu important de tip de zonă umedă care a fost răspândită în Bulgaria în trecut. Adăpostește o diversitate de specii de plante și animale, aflate în pericol de dispariție. Zona umedă este un loc important de reproducere și iernare pentru un număr mare de păsări. Insulele plutitoare de stuf și pădurile de salcie inundate oferă zone importante de reproducere pentru păsări. În capătul nordic al lacului, stufurile cedează treptat teren pajiștilor umede. În capătul nord-vestic al lacului și de-a lungul Dunării există borduri naturale de pădure cu arbori bătrâni de salcie albă.
Fauna bogată din rezervația naturală Srebarna are o importanță internațională. Proprietatea deține populații de păsări care sunt considerate critice pentru supraviețuirea speciilor. Găzduiește singura colonie de pelican dalmațian din Bulgaria, precum și cele mai mari populații de reproducere din patru specii amenințate la nivel global: cormoranul pigmeu, rața feruginoasă, vulturul cu coadă albă și cristeiul de câmp. Srebarna are, de asemenea, o importanță europeană deosebită în protejarea stârcului de noapte, al șopârlului, al ardei, al ardei albe, al ardei purpuriu, al ibisului strălucitor, al lingurii și al șoricelului. Aici pot fi găsite trei specii de sterne. Amenințate la nivel global sunt Cormoranul pigmeu și Gâsca cu piept roșu, care pot fi văzute în Rezervație, precum și populațiile de iarnă de Gâscă cu față albă, Gâscă de galben și Fieldfare, care sunt, de asemenea, notabile. În total, proprietatea oferă un habitat critic care susține 173 de specii de păsări, dintre care 78 de specii sunt de interes european pentru conservare, iar nouă fiind listate ca fiind amenințate la nivel global.
Proprietatea include cel mai mare lac rămas după drenarea zonei mlăștinoase de-a lungul Dunării și a fost conectat la râu până la construirea unui dig în 1949. În 1994 a fost dragat un canal între lac și Dunăre, pentru a asigura fluxul anual al apelor Dunării către lac în lunile de primăvară. Rezervația este o zonă protejată și aici sunt premise exclusiv cercetarea științifică atent controlată și activitățile de gestionare a conservării.
Legendele
Există mai multe legende despre originea numelui lacului. Unul dintre ei vorbește despre un khan pe nume Srebrist, care a murit în cartier în timp ce se angajase într-o bătălie inegală cu pecenegii. O altă legendă povestește despre o barcă plină de argint (srebro în bulgară) de-a lungul malului lacului. Și, mai mult, potrivit unui al treilea, care este considerat cel mai plauzibil, numele provine din reflexiile argintii de pe suprafața lacului în timpul lunii pline.