Traseu Ruse - Turtucaia

Ruse
  • 2 zile
  • dificultate: Avansati

Traseul este indicat persoanelor cu experiență în turele cu caiacul pe Dunăre. Este o tură de caiac pentru cei cu experiență în camping, obișnuiți cu dormitul la cort în saci de dormit pentru o perioadă mai lungă, cu luatul cinei în natură la un foc de tabără și compactarea la maxim a bagajelor și lucrurilor personale.

Traseul durează 2 zile, timp în care vom parcurge o distanță de 63 km pe cursul Dunării. 

Plecarea se face din Ruse, districtul Ruse și după tura de 2 zile vom ajunge la Turtucaia, districtul Silistra.     

Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare din Ruse împreună cu întreg echipamentul și bagajele pentru toată echipa. 

Pornim de dimineață și vâslim în aval spre Marten, trecem pe lângă comuna Sandrovo zonă în care Dunărea este împărțită în două brațe de un ostrov și ne îndreptăm spre zona naturală protejată Komleks Aleko – Telika. De aici mai avem puțin până la satul Rahova, zonă în care vom și campa pentru noapte.

A doua zi plecăm dis de dimineață pentru a avea timp suficient pentru plimbarea înspre punctul de sosire de la Turtucaia și pentru a admira în voie frumusețea peisajului. 

Obiective turistice din zonă

Rezervația naturală Srebarna

Rezervația Biosferică Srebarna este situată la 2 km sud de fluviul Dunărea, lângă satul cu același nume - Srebarna - din districtul Silistra.

            Rezervația include Lacul Srebarna și împrejurimile acestuia - o suprafață protejată de aproximativ 660 de hectare și o zonă tampon de aproximativ 540 de hectare.

Rezervația conține 22 de specii rare de animale și plante vulnerabile sau pe cale de dispariție aflate pe Lista Roșie europeană a speciilor de animale și plante pe cale de dispariție la nivel gloval, și 149 de specii din Cartea Roșie a Bulgariei.

            În jurul Rezervației a fost creată o eco-rută, în care au fost construite locuri pentru relaxare și birdwatching.

            În 1977, Srebarna a fost declarată rezervație biosferică de către UNESCO. În 1983 este inclusă în lista monumentelor patrimoniului cultural mondial și a siturilor naturale ale UNESCO.

            Rezervația și muzeul sunt incluse în lista de 100 de situri turistice din Bulgaria.

 

Cetatea Medjidi Tabia

Cetatea Medjidi Tabia este situată pe dealul de la sud de orașul Silistra. Fortul este cel mai bine conservat din cele șase facilități ale sistemul de fortificații otomane folosit în timpul războiului din Crimeea (1853 - 1856) și al războiului ruso-turc (1877-1878).

            Cetatea are formă hexagonală și ajunge la 8 metri înălțime. A fost construită în perioada 1841 - 1853 pe baza planurilor inginerului militar german Helmuth von Moltke, care a proiectat și un alt fort în apropierea orașului Ruse - Levent Tabia. Numele cetății vine de la numele sultanului Abdul Medzhid care a vizitat construcția în 1847.

            Cetatea Medjidi Tabia este inclusă în lista "Cele 100 de situri turistice naționale din Bulgaria".

Fortăreața Durostorum – Drastar

Cetatea Drustar (denumirea romană fiind Durostorum) este situată la granițele orașului modern Silistra.

            La început, a apărut probabil ca o cetate tracică, care a servit drept bază pentru romani pentru a construi un oraș-cetate mare și puternic de-a lungul Dunării.

Orașul a înflorit în primele secole III-II î.Hr. sub numele de Durostorum până în 238, când triburile Karpi l-au distrus.

            Mai târziu, în secolul VI, slavii s-au stabilit aici, iar orașul a reînviat cu o nouă forță și putere sub numele de Drastar.

Mormântul roman

Mormântul roman din Silistra este unul dintre cele mai renumite monumente antice din Bulgaria, datând din secolul al IV-lea, când orașul era o cetate romană numită Durostorum.

            Este o clădire arcuită din piatră, cu o singură cameră, cu intrare în partea de est și având dimensiunile de 3.3m x 2.60m x 2.30m.

            Mormântul este renumit datorită decorațiilor bogate cu fresce - figuri geometrice, animale și umane, scene de vânătoare, cuplu de familie și servitori) - realizate probabil de un artist din Egipt sau Siria.

            Mormântul a fost descoperit în 1942 și astăzi este expus într-o clădire cu protecție specială.

Galeria de artă

Galeria de Artă din Silistra este situată în centrul orașului. Este găzduită frumoasă într-o clădire, fosta școală pedagogică, care datează din anul 1890 și este construită în stilul "secesiunii târzii".

            În galerie sunt expuse peste 1.500 de lucrări de artă - picturi, imprimări, sculpturi și altele - ale unor mari artiști bulgari precum Vladimir Dimitrov, Dechko Uzunov, Zlatyu Boyadjiev și alții.

            Adresa Galeriei de artă din Silistra este în str. Simeon Veliki, nr. 127, Silistra.

Biserica Sf. Nicolae, Turtucaia

Biserica "Sf. Nicolae" din orașul Turtucaia a fost construită în 1864. Este situată în partea de nord a orașului, aproape de Satul Pescarilor și este unul dintre reperele orașului.

            Biserica are trei naosuri, fiecare dintre ele terminându-se în partea de est cu o absidă semicirculară atât în interior cât și în exterior.

            Templul este complet diferit de bisericile din alte orașe de-a lungul fluviului Dunărea. Diferența este dată în principal de utilizarea spațiului interior.

            Biserica are de asemenea porți frumoase și originale sculptate. Iconostasul și frescele sunt operele maeștrilor din școala de artă din Tryavna - Zahary Tsanyuv și fiul său Ștefan.

Casa Dobrogeană cu Expoziție Etnografică, Garvan

Expoziția Muzeului Etnografic din satul Garvan a fost deschisă în 1970, la inițiativa conducerii centrului local al comunității "Dimitur Ivanov Polianov". Obiectele expoziției au fost adunate de rezidenți.

            Expoziția conține:

- o hartă cu granițele și obiectele istorice din vechea așezare slavă din secolele V-VII, situată la un kilometru la nord de satul Garvan;

- fotografii care ilustrează obiceiurile satului, respectiv anume tăierea viilor, obiceiul tradițional bulgar koleduvane, colindul brezaia, precum și clădirile culturale și administrative, străzile, casele etc .;

- costume populare de femei și bărbați, unelte agricole, obiecte de gătit dinceramică și alte obiecte din viața de zi cu zi a țăranului din trecut.

Hartă traseu

UE RO GOV INTERREG