Traseul este conceput pentru persoanele cu experiență în turele cu caiacul pe Dunăre. Este o tură de zi plină, în care vom padela destul de în forță pentru a acoperi toată distanța.
Traseul durează o zi, cu punctul de plecare și de întoarce la Ruse, districtul Ruse. Tura cu caiacul urmează ruta Ruse – Pirgovo – Marten – Ruse si acoperă o distanță de 30 km.
Plecarea ar trebui să fie cât mai dimineață, pentru a avea timp suficient pentru plimbare și pentru a admira în voie frumusețea peisajului.
Prima ediție a Festivalului Internațional de Sculpturi în nisip din Ruse (Festivalul Nisipului din Ruse) a început la 9 iunie 2015. Festivalul este organizat de Primăria Ruse și Fundația "Ruse - orașul spiritului liber". Ideea este să devină un festival anual. În cadrul festivalului sunt implicați maeștrii cunoscuți din diferite naționalități.
Evenimentul se desfășoară pe malurile fluviului Dunărea. 613 de tone de nisip au fost pregătite, nisip care este foarte unic deoarece conține caolin care îl face un material foarte grațios. De asemenea, nisipul are o culoare foarte frumoasă.
Dimensiunile sculpturilor de nisip ajuns la înălțimi de aproximativ 2 metri, cu o bază de 3x3m.
Vizitatorii pot urmări fiecare moment al creării figurilor și al lucrului artiștilor.
Statuile de nisip rămân acolo până toamna târziu sau până la distrugerea lor naturală. Pentru a fi protejate de influența condițiilor climatice, acestea sunt sigilate într-o tehnologie specială.
Parcul natural Rusenski Lom este situat la 20 km sud de Ruse și este numit după râul Rusenski Lom - ultimul afluent de pe malul drept al fluviului Dunărea. Acesta ocupă un teritoriu de 3.408 hectare și este o zonă protejată din 1970.
Terasele frumoase ale râului, rocile verticale înalte, peșterile, formațiunile de roci, marea diversitate biologică și monumentele istorice transformă parcul într-un loc magnific de interes turistic. În afară de faptul că parcul natural Rusenski Lom este adecvat pentru cercetare științifică, acesta oferă de asemenea și diverse oportunități pentru turism activ și ecoturism.
Există diferite rute marcate în parc care permit turiștilor să observe și să admire diversitatea biologică.
Toate rutele sunt bine marcate și nu necesită o pregătire specială pentru a le putea face. Dacă turiștii urmează marcajul îndeaproape, nu vor avea nevoie de ghiduri de la parcul natural.
Excursii cu ghid sunt disponibile numai la cerere în avans.
Vânătoarea este interzisă pe teritoriul parcului natural, precum și aprinderea focului în afara locurilor special amenajate în acest scop.
În valea râului Roussenski Lom, în nord-estul Bulgariei, un complex de biserici săpate în stâncă, capele, mănăstiri și celule se dezvoltă în apropiere de satul Ivanovo.
Aici și-au săpat primii pustnici celulele și bisericile în timpul secolului al XII-lea. Picturile murale din secolul al 14-lea sunt o mărturie a talentului excepțional al artiștilor care aparțin Școlii de pictură din Tărnovo.
Frescele bisericilor din Ivanovo dezvăluie o artă excepțională și o sensibilitate artistică remarcabilă pentru pictura din secolul al XIV-lea și arta medievală bulgară. Acestea reprezintă o realizare importantă pentru arta creștină a Europei de Sud-Est.
Muzeul Regional de Istorie din Ruse este unul dintre cele 11 muzee regionale din Bulgaria. A fost înființat în anul 1904 ca o expoziție muzeală a Liceului de Bărbați "Knyaz Boris I" din Ruse.
Muzeul ocupă clădirea fostului Palat Battenberg, anterior un tribunal local, construit între anii 1879-1882 de Friedrich Grünanger. Astăzi deține aproximativ 140.000 de articole din regiunea Ruse și nord-estul Bulgariei.
Adresa Muzeului Regional de Istorie din Ruse este Piața Al. Batenberg 3, Ruse.
Muzeul "Vieții Urbane din Ruse de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX" este situat într-o clădire datând din 1864, unde a fost găzduit consulatul Prusiei.
Clădirea este mai bine cunoscută sub denumirea de "Casa Kaliopa", întrucât legenda spune că această casă a fost prezentată frumoasei Kaliopa - Maria Kalish, soția consulului prusac Kalish Morris - de către guvernatorul infatuat în dragoste al vilaietului de pe Dunăr, Pașa Midhat.
Expoziția prezintă rolul orașului Ruse ca poartă de acces spre Europa și afluxul culturii urbane europene în Bulgaria la sfârșitul secolului IX și începutul secolului XX. Sunt expuse exemple de interioare ale unei camere de oaspeți, o cameră de muzică și dormitor, mobilier din Viena, precum și colecții de îmbrăcăminte urbană, bijuterii, accesorii, argintărie etc. aparținând Kaliopei.
Ca un amănunt mai puțin cunoscut, în muzeu se poate vedea primul pian importat în Bulgaria din Viena.
La etajul superior al casei se pot vedea picturi realizate în 1896 de maestrul austriac Shauesberg.
Adresa casei-muzeu a Kaliopie este în str. Ferdinand nr. 36, Ruse.
Panteonul dediciat eroilor Renașterii Naționale din orașul Ruse este un monument-osuar național al 453 de suporteri ai renașterii naționale bulgare.
A fost construit pe teritoriul vechiului cimitir din Ruse și a fost deschis la 28 februarie 1978 pentru a marca 100 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană.
Programul de vizitare al Panteonului este: 9:00 - 12:00 și 13:00 - 17:30 (zile nelucrătoare: vineri și sâmbătă).
Peștera Orlova Chuka este situată la o distanță de aproximativ 40 km de Ruse, în apropierea satului Pepelina. Peștera a fost găsită în 1941 de un păstor care își păștea turma în regiune.
În 1959, în Orlova Chuka au fost construite 124 de scări în piatră și a fost forat un tunel artificial, care servește drept intrare. Speleologii au început să examineze peștera și au găsit schelete de urși de peșteră. Se crede că a fost locuită de oameni în epoca paleolitică și în epoca de piatră și cupru.
Peștera a fost declarată un sit natural prin Decretul nr. 2810 din 10 noiembrie 1962.
În prezent, aproximativ 3 km de peșteră sunt accesibili și iluminați pentru vizitatori.
Numele său provine de la coroana din rocă care se află deasupra intrării sale.
Orlova Chuka este habitatul speciilor de lilieci Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus Hipposideros și Myotis blythii. În galerii trăiește specia de lilieci Chiroptera, care este unică pentru Europa.
Examinarea peșterii continuă și în prezent.
Sexaginta Prista este o cetate romană veche situată pe un deal de lângă Dunăre, pe teritoriul actualului oraș Ruse, mai precis în partea de nord-vest a acestuia.
Acest castel roman a apărut peste ruinele unei vechi așezări tracice. Prin săpături s-au făcut descoperi tracice care datează încă din secolul al II-lea - secolul I î.Hr., fiind dovezi ale existenței satului tracic aici.
Sexaginta Prista a avut aceeași soartă ca și celelate forturi de pe malul drept al Dunării de Jos. Ea și-a încheiat existența după atacurile avarilor și slavilor de la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea. Mai târziu, în secolul IX-X, orașul medieval Ruse s-a ridicat peste ruinele sale.
În prezent, Sexaginta Prista este o filială și o expoziție în aer liber a Muzeului Regional de Istorie din Ruse.
Adresa sitului arheologic Sexaginta Prista este în str. Tsar Kaloyan 2, Ruse.