Traseu Radetzky

Kozloduy
  • 1 zi
  • dificultate: Incepatori

Traseul este un traseu de 1 zi, dedicat atât începătorilor cât și avansaților. Nu este un traseu greu, dar este un traseu destul de lung, în care putem acoperi o distanță de 27  km pe Dunăre.

Nu este obligatoriu ca toată echipa să ajungă la punctul de final. În fond, turele noastre cu caiacul nu sunt o competiție, ci o activitate recreativă în mijlocul naturii, care trebuie să ne facă plăcere și să ne relaxeze. Astfel, începătorii care pornesc cu noi în această aventură pot în orice moment să ceară ghidului să se întoarcă dacă efortul a devenit prea mare pentru ei. 

Distanța parcursă pe această tură este de 27 de km, cu punctul de plecare și sosire din zona navei muzeu Radetzky, Kozloduy, districtul Vrața. 

Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare împreună cu echipamentul și bagajele pentru toată echipa.

După un mic instructaj din partea ghidului, ne suim în caiace și începem să vâslim. Pornim în aval pe Dunăre, și facem traseul în formă de buclă. La întoarcere vom merge contra curentului, astfel că avem nevoie de forță pentru a termina traseul.

Obiective turistice din zonă

Cetatea Kamaka, Rahova

Cetatea "Kamaka" este situată la aproximativ 1 km vest de Rahova (Oryahovo) pe un deal care oferea o vizibilitate excelentă asupra regiunii din jur.

            Castelul a fost construit în secolul al IX-lea și a fost un important fort - parte a sistemului de apărare de-a lungul graniței nordice a statului bulgar. În trecut, pe aici trecea importantul drum roman "Via Singiduno usque ad Constantinopolim per ripam Danubii". De-a lungul fortului au trecut si trupele cruciadelor regilor maghiari Sigismund (1396) si Wladyslaw Jagiello (1444).

            Cetatea Rahova era relativ mică și a avut o formă neregulată. Construcția a fost foarte robustă, construită în stil vechi-bulgar tipic - pietre lipite cu tencuială și o rețea de grinzi de lemn pentru a se potrivi zidăriei.

            În prezent, relativ bine conservat este doar turnul cu ceas înalt de 9 metri.

            Cetatea "Kamaka" a fost distrusă total în secolul al XVI-lea.

Nava-Muzeu Radetzsky, Kozloduy

Radetsky a fost o navă de pasageri austro-ungară pe abur, construită în 1851 și utilizată pentru transporturi regulate pe Dunăre.

            Este cu precădere notabilă ca parte a istoriei Bulgariei ca nava pe care revoluționarul și poetul Hristo Botev și rebelii lui au deturnat-o fără cruzime și au folosit-o pentru a ajunge la Kozlodui.

            Nava originală a fost distrusă în 1924, dar în 1966 nava a fost reconstruită în baza design-ului original și a datelor tehnice date de vopsitorul navei, și deschisă oficial ca o navă muzeală.

Peștera Ledenika

Peștera Ledenika este situată la 16 km vest de orașul Vrața.

            Intrarea sa este la 830 m deasupra nivelului mării.

            Peștera are o lungime de aproximativ 300 de metri și dispune de o mulțime de galerii și 10 săli cu formațiuni carstice impresionante, incluzând stalactite și stalagmite, datând de mii de ani.

            Temperatura din peșteră variază de la -7°C la -15°C (iarna în Anticameră) și 8°C în părțile interioare.

            Umiditatea aerului este de 92%. Nu există prea multe plante în peștera Ledenika - în special licheni și mușchi.

            Varietatea de animale este de asemenea săracă - lilieci, gândaci de peșteră, păduchi de lemn, păianjeni mici.

            Ledenika este cea mai vizitată peșteră din Bulgaria și este inclusă în lista celor 100 de situri turistice din Bulgaria.

Biserica Episcopiei Sf. Nicolae

Biserica "Sfântul Nicolae" din orașul Vrața a fost construită în perioada 1865 - 1867. În templu se păstrează moaștele primului episcop de Vrața după eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană, acesta fiind și motivul pentru care templul este numit episcop.

            Biserica deține fresce și icoane frumoase, unele dintre ele pictate de Stanislav Dospevski în 1874, G. Zhelyazkov și K. Kashev. Iconostasul a fost făcut în 1887 de către maestrul Anton Stanishev din orașul Debar (Macedonia).

            O parte din icoanele bisericii sunt de la Sf. Chiril și Metodiu, Sf. Knyaz Boris, Prepodobna Paraskeva și altele.

            La dom putem observa o pictură care îl înfățișează pe Dumnezeu, iar dedesubt sunt cei patru evangheliști.

Muzeul Istoric Regional

Muzeul Regional de Istorie din Vrața a fost deschis oficial în anul 1953. Este situat in partea centrală a orașului Vrața.

            Muzeul este împărțit în secțiuni diferite care urmăresc etapele de dezvoltare a regiunii. Cele mai valoroase exponate sunt tezaurul Rogozen și tezaurul din colina Mogilanska.

            Adresa Muzeului de Istorie Regională este Piața Hristo Botev 2, Vrața.

Cascada Skaklya

Aceasta este cea mai înaltă cascadă din Bulgaria, al cărei fir subțire de apă coboară de la 141 de metri, la doar 1,5 km depărtare de orașul Vrața.

            Cascada Skaklya nu este activă pe tot parcursul anului, deci cel mai bun moment pentru a o vizita este în primăvară sau după ploi abundente. Puteți să o vedeți din oraș sau faceți o drumeție până la ea pentru a vă bucura de priveliștile minunate din vârful ei.

Puntea lui Dumnezeu

"Podul lui Dumnezeu" (denumit și "Jabokrek") este un fenomen natural situat în zona carstică dintre satele Lilyache și Chiren, la aproximativ 15 km nord de Vrața.           Regiunea carstică Chiren-Lilyache este una dintre cele mai atractive din Bulgaria și include multe peșteri acvatice, izvoare carstice, pârâuri și râuri terestre și subterane.

            Denumirea de "Podul lui Dumnezeu" provine de la faptul că podul nu este construit de om și în trecut localnicii nu i-au putut explica originea.

            Fenomenul natural este foarte frumos și poate concura cu fenomenul "Poduri Minunate" din munții Rodopi.

            Înălțimea sa este de aproximativ 20 de metri, iar lățimea - 25 de metri. În axa sa principală, tunelul care este format de râul "Lilyaska bara" are o lungime de aproximativ 100 de metri.

            În lunile uscate ale anului râul de sub pod seacă și rămân doar câteva iazuri pline de broaște, de unde și cealaltă denumire a sa "Jabokrek" (în bulgară "jaba" este broasca și "kryakam" țipăt.

Situl arheologic Kaleto, Mezdra

Cetatea Kaleto este situată foarte aproape de orașul Mezdra, pe un masiv stâncos, la o altitudine de aproximativ 230 m, aplecându-se deasupra impresionantei albii a râului Iskar.

            Timp de mulți ani această cetate a protejat accesul către Munții Vechi. Dealul este protejat în mod natural și este situat într-un loc prin care treceau și încă se mai văd drumuri importante. Aceste realități au făcut ca cetatea să fie un loc foarte atrăgător pentru trai.

            Au fost găsite multe relicve interesante, obiecte din diferite perioade, locuințe, părți din străzi. străzilor. Sub straturile "Kaleto", istoria unui oraș viu este sigilată și toate obiectele descoperite de arheologi sunt dovada bogăției și prosperității locuitorilor acestui oraș antic.

            Cetatea Kaleto este una dintre priveliștile arhitecturale ale regiunii, care surprind prin simplitatea și unicitatea lor. Oricine vede rocile zidurilor cetății va simți dorința de a se plimba prin jurul și înăuntrul ei, încercand să arunce o privire în trecut.

Hartă traseu

UE RO GOV INTERREG