Descoperă stațiunea Techirghiol direct de la bordul caiacelor și canoelor. Traseul pe lacul Techirghiol este indicat începătorilor fără experiență, familiilor cu copii care își doresc o experiență aventuroasă care să le întărească legătura familială, persoanelor cu dizabilități, dar și celor cu experiență care vor să facă o tură relaxantă pe lac.
Lacul Techirghiol, cel mai întins lac salin din România, cu lungimea de 7.500 m, adâncimea de maximum 9 metri și salinitatea de peste 90 g/l, este cunoscut pentru calitățile apei sărate (mineralizate) și a nămolului sapropelic, folosit în tratarea diferitelor maladii. Fauna nevertebratelor ce populează lacul Techirghiol este dominată de crustaceul Artemia salină, care împreună cu alga Cladophora cristalină furnizează materia primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenți minerali activi care îi dau o valoare terapeutică deosebită.
Apa sărată a lacului Techirghiol este puternic hipertonă, cu o concentrație de aproximativ 80 g săruri minerale la litru, deoarece lacul Techirghiol este un fost golf maritim izolat de mare printr-o fâșie de nisip, ceea ce a condus în timp, la o puternică concentrare a sărurilor din apa de mare, în condițiile climatului arid al zonei. Apa lacului are o mineralizare totală de 52 g/l. Fiind atât de concentrată, apa nu se poate folosi simplă decât în cura externă, pentru băi, atât reci, cât și calde la bazin sau la cadă. Apa își exercită efectul terapeutic prin temperatura sa, prin compoziția sa chimică și prin densitatea sa crescută ce determină o forță arhimedică mai ridicată decât apa simplă, cu o senzație de descărcare a greutății accentuate a membrului sau a corpului cufundat în ea.
Deschis în 1958, Acvariul Constanța se află pe strada Blvd. Elisabeta nr. 2, și este deschis zilnic între orele 9 a.m. - 19.30 p.m. Turiști care vor sa viziteze acvariul trebuie să achite o taxă de intrare.
Acvariul din Constanța găzduiește peste 60 de specii de pești din Marea Neagră, Delta Dunării și lacurile Siutghiol, Tașaul, Corbu, Sinoe, Golovița și Razim, localizate la nord de Constanța.
Cea mai importantă este colecția de sturioni, una dintre cele mai mari din lume.
Delfinariul este printre cele mai vizitate și îndrăgite atracții turistice din Constanța, atât de copii cât și de adulți. Delfinariul este un obiectiv turistic la fel de vizitat atât vara cât și în afara sezonului.
Alături de Clădirea Planetariului, de Observatorul Astronomic și de Micro rezervație, Delfinariul este o parte frumoasă și interesantă a Complexului Muzeal de Științe Naturale din Constanța, situat pe bulevardul Mamaia, la intersecția cu strada Soveja.
Delfinariul a fost inaugurat la 1 iunie 1972, reprezentând la acel moment primul muzeu de acest gen din România și Europa de Sud-Est.
În prezent, delfinariul rămâne singura locație din țara noastră unde vă puteți relaxa vizionând un spectacol minunat al cărui protagoniști sunt delfinii, leii de mare și pinguinii. Actorii principali delfinii Chen Chen și Ni-Ni, ambele femele. Inițial au fost aduși trei delfini din China în 2010, cei doi prezenți astăzi și Pei Pei care a murit în anul 2013 la vârsta de 5 ani.
Finalizat în 1910, în conformitate cu planurile arhitecților, Daniel Renard și Petre Antonescu, Cazinoul din Constanța este o structură uimitoare în stil art-nouveau, cu accente Art-Deco, suspendată pe o stâncă cu vedere la Marea Neagră.
Zona pietonală din jurul cazinoului este cea mai populară promenadă a orașului.
Cazinoul a fost închis din 1990 și are nevoie de lucrări majore de restaurare.
Considerat pe vremuri propriul Monte Carlo al României, Cazinoul din Constanța este astăzi una dintre cele mai frumoase clădiri abandonate.
Construită între anii 1995-1997 de meșteri dulgheri din regiunea Maramureșului, în stil autentic românesc după planurile arhitectului Nicolae Moga, Biserica Sf. Mina este cea mai mare biserică de lemn din România, având o lungime de 26 m și o lățime de 12,19 m, acoperită de o turlă de 42,67 m care poate fi observată cu ușurință din mai multe puncte din oraș.
Multe perechi de tineri din Constanța și din regiune aleg să își unească destinele în fața altarului din acest lăcaș de cult, datorită atmosferei intime creată de această biserică, și datorită locației sale din parcul Tăbăcărie, pe malul lacului Tăbăcăriei.
Cheile Dobrogei sunt unele dintre cele mai vechi formațiuni de rocă din Europa (calcar care datează din perioada mezozoică). În trecut, zona a fost acoperită de Marea Neagră și de recifuri de corali.
Canionul se află la 40 km distanță de coasta Mării Negre, acoperind o lungime totală de 10 km și o suprafață de 300 de hectare.
Două peșteri importante din punct de vedere paleontologic sunt Peștera La Adam și Peștera Gura Dobrogei.
Cheile Dobrogei au fost declarate rezervație naturală, iar alpinismul este interzis.
Organizat cronologic în patru secțiuni, Muzeul de Marină prezintă grafice, mulaje, modele vechi și moderne de vapoare, instrumente de navigație, documente și fotografii. Puteți găsi aici o canoe scobită dintr-un singur trunchi de copac, o trusă de navigație din secolul al XVI-lea, un glob pământesc de la mijlocul secolului al XVII-lea realizat în Veneția și modele de triremuri grecești.
Expoziția în aer liber, care prezintă ancore de dimensiuni reale, elice, motoare, suporți de arme de suprafață și antiaeriene, oferă o minunată panoramă a portului Constanța.
Muzeul de Marină poate fi găsit pe str. Traian nr. 53, și se poate vizita de Marți până Dumică, între orele 9 a.m. - 5 p.m. Se percepe taxă de intrare, și la cerere există disponibil un ghid în limba engleză.
Amestecând stilurile arhitectonice pre-romantic și genovez, această clădire de la sfârșitul secolului al XIX-lea este prevăzută cu patru coloane împodobite cu sculpturi impunătoare care înfățișează lei. În anii 1930, saloanele sale elegante au găzduit loja masonică din Constanța.
Cea mai cunoscută piață din Constanța, (și loc de întâlnire) onorează primul poet roman important, Ovid (Publius Ovidius Naso).
Împăratul roman Augustus la exilat pe Ovid la Tomis în anul 8 d.Hr.
Statura de bronz a lui Ovid, proiectată de sculptorul italian Ettore Ferrari în anul 1887, împodobește piața numită după el.
O replică exactă a statuii poate fi găsită în orașul Sulmona (Italia), locul de naștere poetului.
Piața Ovidiu este împânzită de cafenele, baruri și restaurante cu terase, cu specific diferit, foarte populare în rândul localnicilor și al turiștilor.
Dunele marine de la Agigea, care acoperă o suprafață de 6.300 de metri pătrați, au fost declarate rezervație naturală în 1939 de către botanistul Ioan Borcea.
Dunele s-au format de-a lungul a mii de ani, nisipul provenind dintr-un golf vechi al Mării Negre, pentru a se depozita aici, unde astăzi există o parte din fostul lac Agigea, acest fenomen fiind unic în Europa.
Din acest considerent, biodiversitatea din această zonă este unică în lume. În plus, turiștii pot vizita aici și buncărele vechi care datează din al doilea război mondial, ca parte a fortificațiilor de coastă construite ca zone strategice împotriva navelor germane care încercau să intre în portul Constanța sau să atace zona de coastă.
Această moschee a fost prima clădire din România construită din beton armat. De-a lungul vremii, betonul armat a ruginit; restaurarea turnului și a cupolei a fost finalizată în 1959.
Construită în anii 1867 - 1868, din ordinul sultanului Abdul Azis, moscheea a fost construită din gresie adusă de la un pod otoman care a fost distrus în 1828. Arhitectura sa reflectă stilul maur, iar interiorul încă păstrează ornamente orientale originale.
Clădirea este situată în spatele Muzeului Național de Istorie și Arheologie și oferă o priveliște frumoasă asupra macaralelor din portul Constanța de la ferestrele sale.
Adăpostește un mozaic roman descoperit în 1959 în timpul unor lucrări desfășurate în Piața Ovidiu, și reprezintă un vestigiu al terasei unui imens complex comercial (piață și depozit) construit ca legătură între oraș și port.
Suprafața sa de 800 m2 este acoperită de motive geometrice și organice.
Mai jos au existat băi care datează din aceeași perioadă (4C-6C), a căror structură poate fi încă văzută.
Vestigiile arheologice indică existența atelierelor, a depozitelor și a magazinelor în această zonă. Rămășițe ale băilor publice romane pot fi încă văzute în apropiere. Apeducturile aduceau apă la 9,5 km până în oraș.
Expoziția muzeală oferă colecții de bunuri găsite în clădirile de magazine: ancore, bare, greutăți, vopseluri și rășini amfore, statui, colecții de lămpi de pământ, marmură, capete de stâlpi de mozaic policrom.
Edificiul Roman cu Mozaic poate fi vizitat în Piața Ovidiu nr. 12, pentru o taxă de 10 Ron. Programul de funcționare: vara: zilnic, cu excepția zilei de Luni, între 8:00 - 20:00 și iarna între orele 9 am-5pm.
Înființat în anul 1961, Muzeul de Artă expune peste 7.300 de capodopere de artă contemporană românească - picturi, sculpturi, ceramică, porțelanuri, tapițerie și mobilier.
Expoziția muzeului prezintă un secol de artă românească, variind de la lucrările lui Theodor Aman și Nicolae Grigorescu la cele ale lui Ion Jalea și Corneliu Baba.
Dacă pășiți pragul muzeului de artă, veți avea ocazia să descoperiți Marea Neagră și Constanța prin ochii artiștilor care le-au portretizat.
Muzeul de Artă Constanța se află pe Blvd. Tomis nr. 82-84, și este deschis de Miercuri până Duminică, între orele 10. a.m. - 6 p.m (Octombrie - Mai - 9 a.m. - 5 p.m.). Veți plăti o taxă de vizitare la intrare.
Ridicându-se către cer pe o înălțime de 8 m în Piața Ovidiu, aproape de Faleza Cazinoului, în spatele Comandamentului Marinei acest far a fost construit în anul 1860 de Compania Danubius și Marea Neagră pentru a onora comercianții genovezi care au înființat o comunitate înfloritoare de comerț maritim aici în secolul al XIII-lea.
Monumentul are formă diagonală, și a fost construit din blocuri de piatră naturală. Vârful cupolei este ornat cu elemente care indică punctele cardinale.