Traseul este indicat începătorilor fără experiență, familiilor cu copii care își doresc o experiență aventuroasă care să le întărească legătura familială, persoanelor cu dizabilități dar și celor cu experiență care vor să facă o tură relaxantă cu caiacul pe Dunăre.
Traseul durează o zi, cu punctul de plecare și de întoarce la Orșova, la km 954 al Dunării, în județul Mehedinți.
Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare din Orșova împreună cu echipamentul și bagajele pentru toată echipa.
Plecarea ar trebui să fie cât mai dimineață, pentru a avea timp suficient pentru plimbare și pentru a admira în voie frumusețea peisajului, și mai ales pentru a ajunge la o oră potrivită la punctul de întoarcere, de preferat înainte de căderea nopții.
Plecarea se face de la Orșova, de unde vâslim pe Dunăre într-o buclă trecând pe lângă Porților de Fier, apoi începem vâslitul în amonte, înspre Golful Cerna și Cazanele Dunării, pentru a ajunge din nou la Orșova.
Este important de știut că întoarcerea presupune vâslitul în amonte, deci împotriva curentului, ceea ce va necesita mai multă forță de la participanți.
Porțile de Fier reprezintă o uimitoare întindere de 134 km a Dunării, care separă Serbia și România. Defileul pitoresc adăpostește două baraje hidroelectrice, Porțile de fier 1 și Porțile de fier II. Acest proiect a ridicat nivelul apei râului cu 35 m.
Pe lângă peisajul maiestuos, defileul poartă o placă mare ca memento a "drumului suspendat" săpat în stâncă de romani în jurul anului 103 d.Hr. Cei care se plimbă în această zonă vor trece și pe lângă o frumoasă biserică ortodoxă construită pe ceea ce pare a fi un dig și vor putea admira de asemenea Castelul Severin și Cetatea Golubac. O altă priveliște interesantă este aceea a unei fețe uriașe, sculptată în stâncă, ca tribut adus lui Decebal (părintele fondator al României).
Principalele porți de acces la Parcul Național sunt Orșova, Moldova Nouă și Gura Văii. Parcul Național Porțile de Fier are o suprafață naturală protejată de 115.655 ha din care 63.920 ha de pădure. De asemenea, include cel mai lung defileu din Europa, defileul Dunării, lung de 134 de kilometri. Parcul include, de asemenea, cea mai mare instalație hidroelectrică din România - Hidrocentrala Porțile de Fier.
Parcul național Porțile de Fier este considerat un muzeu în aer liber datorită diversității sale geologică bogată.
În cadrul Parcului Național Porțile de Fier, vizitatorii pot opta printre altele pentru turism montan, croaziere pe Dunăre, ecoturism - în căutarea plantelor și animalelor, birdwatching, în special în partea de vest a parcului, vizitarea peșterilor din zonele de calcar, sau pot merge la pescuit (crap, zander, starlet și păstrăv), la vânătoare (cerb, mistreți), jet sky, canotaj, caiac-canoe, ciclism.
Ascuns undeva la poalele Carpaților din sud-vestul României și aproape de orașul balnear antic Băile Herculane, Parcul Național Domogled-Valea Cernei este cel mai mare din România, întinzându-se pe o lungime de 61.211 hectare. Încorporează o vale cu o geografie rară, turtită între două lanțuri montane precum și de bazinul râului Cerna. Valea Cernei se desfășoară de la nord la sud, situată între dealurile Mehedinți si Vâlcan la vest si munții Cerna la est; formează un defileu de calcar dramatic, sculptat de-a lungul mileniilor și alimentat de canioane mai mici, înțesat cu sisteme de peșteri subterane, scobite în roca moale.
Puținele așezări umane care există în zonă se limitează la cătune izolate de comunități agricole, prea puțin schimbate de timp, iar datorită locației sale îndepărtate, parcul național găzduiește o varietate de plante și animale rare.
Muzeul Porților de Fier a fost înființat în anul 1912 de profesorul Al. Bărcăcilă. A fost numit "Muzeul istoric al Liceului Traian". În 1926, muzeul s-a mutat într-o clădire nouă, lângă castrul roman.
După 1945, muzeul câștigă importanță și își extinde domeniile de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porților de Fier.
Secțiunea de istorie include peste 50.000 de lucrări științifice care datează din paleoliticul târziu (superior), traversând veacurile până în secolul trecut. Remarcabil este Homo Sapiens de 8.000 de ani descoperit la Schela Cladovei. O sală mare prezintă vestigii ale Drobetei vechi și medievale (colecții de arme, monede, bijuterii, ceramică).
Departamentul de istorie-arheologie este alcătuit din nouă încăperi: Preistorie - vestigii ale culturii materiale și spirituale din Schela Cladovei, vestigii ale civilizației geto-dacice, războiul daco-roman, monumente antice romane (podul din Drobeta, construit între 103-105), viața spirituală din Drobeta, istoria medievală, epoca modernă, arta feudală românească și epoca contemporană.
Secțiunea științelor naturale include o zonă bogată de floră și faună specifică regiunii Cheile Dunării, multe dovezi geologice și un acvariu fascinant cu diferite specii de pești din Dunăre.
Secțiunea de etnografie si folclor prezinta aspecte ale civilizației rurale din Mehedinți, uimitoare costume naționale, mostre de decorațiuni interioare ale caselor rurale, o extensie a insulei Ada-Kaleh, ceramică din Șișești si alte obiecte specifice ocupațiilor tradiționale.
Informații și contact: telefon: + 0252 312 177
La granița dintre România și Serbia, într-un peisaj spectaculos, unde fluviul Dunărea întâlnește munții Carpați, "Chipul săpat în stâncă a lui Decebal" sculptat în bancul stâncos, pare să sfideze timpul de la înălțimea sa.
La Statuia lui Decebal se poate ajunge doar cu o plimbare cu barca, dar poate fi văzută de pe șosea (există chiar și un fel de parcare în care puteți opri și admira Dunărea și monumentul de la distanță.
Sculptura are o înălțime de 55 m și o lățime de 25 m, mai mare decât Statuia Libertății din New York și Monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro. 12 sculptori au contribuit la realizarea acestui monument, care a durat 10 ani (între 1994 și 2000), un timp relativ scurt în comparație cu alte sculpturi asemănătoare. Un proiect similar pe muntele Rushmore a necesitat 300 de sculptori alpiniști si 14 ani de muncă.
Peștera Veterani se află în masivul Ciucarul Mare, pe malul stâng al Dunării, la cca. 5 m deasupra nivelului apei. Este cunoscută și sub numele de Peștera Veteranilor, Grota Veteranilor sau Peștera Piscabara și este prima peșteră cartată din România. Are o lungime totală de 173 m și o lățime de 40 m.
Peștera este numită după Veterani, asistentul lui Ianovici, comandantul armatei austriece staționate la Caransebeș.
Peștera este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, fiind un punct strategic pentru daci, romani, austrieci și chiar pentru turci. Intrarea în peșteră se face prin apă, fiind renumită pentru accesul ei aventuros și în același timp mai neobișnuit.
Accesul în peșteră este posibil doar pe apele Dunării. Îmbarcarea se face din mai multe puncte de pe Nodul Dunării, între satele Eșelnița și Dubova. Peștera este deschisă zilnic publicului între orele 09-19. Poate fi vizitată pe tot parcursul anului, dar perioada optimă de vizitare este din mai până în octombrie. Pentru a vizita grota aveți nevoie de un echipament adecvat pentru cap, cizme de cauciuc, salopete si lanterna. Grupurile de vizitatori vor fi însoțite de un ghid turistic care aparține Parcului Natural "Porțile de Fier". Se percepe o taxă de intrare de 6 Ron. Telefon de contact: +4 0372 702 529.
Cetatea Medievală din Drobeta Turnu Severin este un monument istoric care are o formă aproape dreptunghiulară și doi pereți fortificați care o înconjoară. A fost construită în secolul al XIII-lea, probabil în 1233, de către regele Ungariei Andrei al II-lea, care, în 1247 a cedat-o Cavalerilor Ioaniți. După o istorie neliniștită, cu multe atacuri, cetatea trece în 1406 în posesia lui Mircea cel Bătrân, care era atunci conducătorul Severinului. În 1524, cetatea este ocupată de otomani și doi ani mai târziu este demolată. Ruinele sale au servit drept bază pentru o altă cetate în partea de sud a Dunării.
Recent, această cetate a fost restaurată cu finanțare europeană, iar în timpul acestui proces, arheologii au găsit multe obiecte istorice.
La cazane, Dunărea insurgentă ia cu asalt muntele, făcându-și loc printre stânci. Enigmatic și impunător, râul fierbe în această zonă, dând naștere unor peisaje pitorești de neînchipuit. Păduri care se înalță pe dealuri, ziduri de piatră impunătoare cu fețe umane sculptate, peșteri reci și o mănăstire care atârnă pe o fâșie de pământ, toate acestea creează o priveliște unică. Dunărea care clocotește te energizează și creează o stare spirit pentru explorare, dar la Cazane puteți veni și dacă doriți câteva zile de relaxare în mijlocul naturii.
Frumusețea Dunării atrage ca un magnet turiștii fascinați de peisajele de basm și de activitățile de apă.
Pentru a vă bucura de peisajele încântătoare din zonă, vă recomandăm drumeții pe jos sau cu bicicleta, plimbări cu vaporașul sau barca pe Dunăre sau plimbări cu caiac-canoe.
Cazanele Dunării sunt destinația ideală pentru cei care doresc să se relaxeze într-un mod activ. Frumusețea sălbatică a râului te surprinde în fiecare moment și te ajută să uiți de grijile cotidiene.