Traseu de o zi la Giurgiu

Giurgiu
  • 1 zi
  • dificultate: Incepatori

Traseul de 1 zi la Giurgiu este indicat începătorilor fără experiență, familiilor cu copii care își doresc o experiență aventuroasă care să le întărească legătura familială, persoanelor cu dizabilități dar și celor cu experiență care vor să facă o tură relaxantă cu caiacul pe Dunăre. 

Traseul durează o zi, cu punctul de plecare și de întoarce la Giurgiu, la km 493 al Dunării, în județul Giurgiu.

Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare din Giurgiu împreună cu echipamentul și bagajele pentru toată echipa.

Deși este un traseu de dificultate pentru începători, tura de la Giurgiu este de zi plină, așa că dacă obosiți, dacă considerați că este prea mult, puteți în orice moment comunica acest aspect ghidului pentru a scurta tura. Mai ales pentru că întoarcerea se face contra curentului, deci efortul depus va fi mult mai mare.

Plecarea se face de la Giurgiu, de unde vom padela pe canalul Plantelor pentru a ajunge în apele Dunării, care este împărțită de Ostrovul Mocanu de mari dimensiuni, brațul cel mai lat fiind înspre Bulgaria. La dus vom vâsli pe brațul lat, iar la întoarcere pe brațul îngust, dinspre România, pentru a ne întoarce la Giurgiu.

Obiective turistice din zonă

Ruinele Cetății Giurgiu

Cetatea a fost construită între anii 1390-1395 în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. A fost cucerită de turci în anul 1490, transformată în raia, și condusă de ei peste 400 de ani, împreună cu un teritoriu adiacent de 10-15 km. A îndurat mai mult de 20 de asedii, fiind eliberată temporar de domnitorii Dan al II-lea, Vlad Dracul și Vlad Țepeș în secolul al XV-lea și apoi de Mihai Viteazul în 1595.

            După retrocedarea din 1829 a fost parțial demolată de ruși și distrusă de către cetățenii orașului.

            Cercetările arheologice au fost efectuate în perioada 1954 - 1997. Au fost descoperite câteva artefacte semnificative, printre care cea mai veche piesă de artilerie de pe teritoriul țării noastre.

Podul Prieteniei, Giurgiu

Podul peste Dunăre, numit și Podul Prieteniei, reprezintă o construcție de grinzi de oțel peste Dunăre, care leagă orașul Ruse din Bulgaria de orașul Giurgiu din România (kilometrul 488,7 pe Dunăre).

            A fost construit în decursul a 2,5 ani de Bulgaria și România, în colaborare cu URRS-ul de la acea vreme.

            Podul are o lungime de 2.80 km și traversează Dunărea la o înălțime de 30 de metri deasupra apei. Este construit pe două niveluri - pentru trenuri și vehicule. Mijlocul podului, pe o lungime de 85 m, se poate ridica pentru a permite trecerea navelor de mari dimensiuni.

            Podul este unul dintre cele două poduri peste granița naturală creată de fluviul Dunărea între Bulgaria și România, care are o lungime de aproximativ 500 km. Arhitectura podului aparține arhitectului Georgi Ovcharov, iar decorurile artistice - portalurile de pe malul românesc și bulgar, cât și capetele de vultur de pe toată  lungimea acestuia - sunt realizate de sculptorul ucrainian Mihaylo Parashchuk.

            Podul Prieteniei a fost deschis oficial pentru dare în exploatare la 20 iunie 1954, reprezentând cel mai mare pod combinat (prevăzut cu cale ferată și drum pentru autovehicule) de la acea vreme în Europa.

Teatrul Valah Tudor Vianu, Giurgiu

În 1966, a fost inaugurată clădirea actuală care adăpostește teatrul intitulat "Casa Culturii". Au urmat câțiva ani de concurență culturală, susținută de cele mai importante colective din București de la acea vreme: Teatrul de Varietăți, de Operă, Opera românească, Filarmonica, Teatrul Național, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara etc.

            Sala mare ce dispune de 480 locuri era supraaglomerată, în timp ce camera mică găzduia biblioteca orașului, care a fost mutată aici dintr-un spațiu insalubru de pe strada Gării.

            Sub administrația lui Mircea Crețu, instituția își schimbă denumirea în 1993, devenind astfel Teatrul "Valah" și aici începe să se organizeze anualul "Festival Internațional al teatrelor în orașele dunărene", un eveniment care a ajuns la cea dea XV-a ediție.

            Astăzi, iubitori de teatru se pot delecta cu piese în care joacă actori români îndrăgiți precum Mircea Crețu, Basil Thomas, Giulia Carla Ionescu sau Alecsandra Anca, actori care fac parte din echipa teatrului Tudor Vianu, sub conducerea dramaturgului Mircea M. Ionescu. Piesele sunt puse în scenă atât la nivel loca, în România, în cadrul stagiilor organizate anual, cât și în cadrul festivalurilor internaționale.

Rezervația Naturală Comana

Parcul Natural Comana a fost fondat în anul 2004 și este situat în sudul României, la o distanță egală cu distanța dintre București și Giurgiu.

Din punct de vedere al reliefului, Parcul Natural Comana se află la granița dintre câmpie forestieră și silvostepă, cadru natural care conferă parcului caracteristici fitocenologice speciale și o mare diversitate a florei.

            Parcul Natural Comana este a treia zonă mlăștinoasă ca importanță din sudul României, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei. Vârsta formării reliefului și particularitățile sistemului fluvial au modelat câmpia preexistentă, ducând la apariția reliefului actual, caracterizat de văi relativ largi și adânci, situate la o altitudine de 42-45 de metri și o câmpie plană, cu o altitudine de 90-95 de metri. Pădurile din cadrul Parcului Natural Comana reprezintă o treime din suprafața parcului și sunt rămășițe ale Codrilor Vlăsiei - pădurile care acopereau pe vremuri o mare parte din sudul României, inclusiv orașul București și județul Ilfov - păstrate într-un corp relativ compact.

            Cele 8.023,5 hectare de pădure au oferit condițiile optime pentru întreținerea și dezvoltarea unui număr mare de specii rare de plante, a unor organisme animale sau a unor habitate caracteristice.

Mausoleul Eroilor, Giurgiu

Lucrarea a fost comandată de Societatea "Cultul Eroilor", sucursala fostului județ Vlașca, și a fost executată cu ajutorul contribuției publice.

            Autorul proiectului este arhitectul român State Baloșin. Fundația a fost pusă pe data de 15 august 1926, lucrările fiind finalizate în anul 1939, atunci când mausoleul a fost oficial inaugurat.

            Interiorul mausoleului, la parter, adăpostește trei cripte, relicve ale 350 de eroi români identificați, care și-au pierdut viața în bătăliile desfășurate în județ în toamna anului 1916, și a 69 de militari germani, decedați în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, ale căror nume sunt înscrise pe cele șapte plăci din marmură albă.

            Împreună cu aceștia, într-un osuar, se păstrează astăzi relicvele a 4.000 de militari români neidentificați, la care se adaugă și osemintele unui ofițer bulgar care a murit în 1913, precum și moaștele a 3 soldați francezi aparținând trupelor coloniale, decedați în 1918.

            Starea de conservare este foarte bună, monumentul fiind restaurat și re-inaugurat la data de 7 Decembrie 2007, cu contribuția Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

            În Primul Război Mondial, pierderile suferite de armata română au fost estimate la peste 500.000 de soldați, decedați, răniți, dispăruți sau căzuți prizonieri.

Plaja Gostinu

Plaja Gostinu este o întindere de nisip din apropierea Dunării, aproape de satul Gostinu, la aproximativ 20 de kilometri de Giurgiu și la aproximativ 80 de kilometri de București.

            Plaja nu oferă un peisaj aparte, dar profită de nisipul fin și de faptul că apa Dunării se adâncește treptat. Puteți ajunge la plaja Gostinu cu mașina, iar în zonă există și condiții pentru camping.

            Plaja Gostinu se întinde pe o lungime de 1,5 kilometri și poate atinge o lățime de până la 100 de metri în timpul verilor secetoase. Accesul pe plajă nu este marcat, iar drumul nu este asfaltat. În plus față de plajă, chiar în mijlocul Dunării, se înalță o insulă de nisip, care este accesibilă în aproximativ 50 de metri prin apa adâncă până la talie când râul este scăzut.

            "Ultima plajă "virgină" a Dunării" este înconjurată de o parte cu pădure, unde puteți să vă odihniți protejați de căldura soarelui.

Turnul Ceasornicarului, Giurgiu

Turnul Ceasornicarului este o relicvă din perioada în care Imperiul Otoman deținea controlul asupra portului dunărean.

            Purtător al unui ceas public, turnul a fost cea mai înaltă construcție din oraș în acea vreme, amenajat în centrul geometric al teritoriului, considerat o raritate în zilele noastre.

            Turnul a fost sub control turcesc timp de 30 de ani, dar a fost construit după planurile europene ale strategilor acelor vremuri. Nu este o arhitectură turcă, ci un design inspirat de arhitectura stilului francez. Construit în 1771 într-o formă diferită de cea pe care o putem admira astăzi, turnul făcea parte din sistemul de fortificație al orașului. Fiind cea mai înaltă clădire din zonă, turnul a fost punctul principal de supraveghere a avansării armatelor inamicului.

            Turnul cu ceas a intrat într-un proces de reconsolidare la sfârșitul anului 2005, iar lucrările au fost finalizate în 2007. Cu această ocazie, ceasul a fost înlocuit cu unul nou, originalul fiind păstrat în cadrul Muzeului de Istorie "Teoharie Antonescu" din orașul Giurgiu.

În prezent, Turnul Ceasornicarului este simbolul orașului Giurgiu, acest monument fiind reprezentat pe stema județului.

Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana este situat în zona de sud a României, la distanță aproximativ egală între București și Giurgiu.

Decizia de constituire a parcului a fost adoptată în 2004 în baza documentației tehnice și știintifice elaborate încă din anul 1954 de către Academia Română, în vederea delimitării și protejării a două arii de importanță floristică deosebită, respectiv Rezervația Oloaga Grădinari, desemnată pentru protecția ghimpelui (Ruscus aculeatus) și Rezervația Padina Tătarului, desemnată pentru protecția bujorului românesc de pădure (Paeonia peregrina, ssp. romanica).  Aceste două rezervații, alături de Balta Comana - arie de interes avifaunistic - au fost incluse în zona de protecție integrală a parcului.

În prezent, parcul este recunoscut ca zonă umedă de interes internațional conform Convenției de la Ramsar (Iran, 2 februarie 1971) și parte a rețelei europene de arii protejate Natura 2000, ca sit de protecție avifaunistică (SPA) și sit de importanță comunitară (SCI).

Parcul are 25.000 ha și adăpostește un număr de 1.153 de specii de plante, 212 specii de păsări, 37 de specii de mamifere, 30 de specii de pești, 10 specii reptile, 141 de specii de nevertebrate și 8 specii amfibieni.

O tură cu bicla în zona Parcului Comana oferă, pe lângă priveliștea deltaică, o varietate de oportunități de petrecere a timpului liber atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, deopotrivă.

 

Parcul de Aventură Comana (aparține de Casa Comana, strada Gelu Naum) este un spațiu mărișor, cu copaci și verdeață. Poți face diverse activități recreative precum: tir cu arcul, tiroliană (mai mult pentru copii), plimbare cu trenulețul (părinți cu copii), plimbare cu trăsura sau ambarcațiuni de la caiac și canoe la bărci cu vâsle.

Ce ne place aici în mod deosebit este ideea de a face picnic pe iarbă. :)

În vecinătatea parcului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic, astfel:

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Adunații-Copăceni, construcție din  1875, monument istoric
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Băneasa, construcție din anii 1908-1910, monument istoric
  • Biserica „Sf. Gheorghe” din Brăniștari, construcție de la sfțrșitul sec. al XIX-lea, monument istoric
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Budeni, construcție din 1882, monument istoric
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Nicolae” din Călugăreni, construcție din 1865, monument istoric
  • Biserica „Sf. Nicolae” din Comana, construcție din sec. XVI -XVIII, monument istoric
  • Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Dărăști-Vlașca, construcție din 1873, monument istoric
  • Biserica „Sf. Nicolae” din Dărăști-Vlașca, construcție din 1880, monument istoric
  • Biserica „Sf. Nicolae” din Frasinu, construcție din 1858, monument istoric
  • Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Gostinari, construcție din 1857, monument istoric
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Grădiștea, construcție din 1657, monument istoric
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Pietrele, construcție din 1865, monument istoric
  • Conacul Marmorosch - Blank din satul Adunații-Copăceni, construcție din 1897, monument istoric
  • Situl Ostrovu Lung - Gostinu, arie de protecție specială avifaunistică.

Hartă traseu

UE RO GOV INTERREG