Traseu Calafat - Rast

Calafat - Rast
  • 2 zile
  • dificultate: Avansati

Traseul este indicat pentru persoanele avansate ce posedă cunoștințe și experiență în acest sport. 

Este o tură de caiac pentru cei cu un grad mediu de experiență în camping, obișnuiți cu dormitul la cort în saci de dormit, pentru o perioada mai lungă și compactarea la maxim a bagajelor și lucrurilor personale.

Traseul durează 2 zile, cu punctul de plecare la Calafat, județul Dolj și de întoarce la Rast, județul Dolj. Se pleacă de la km 797 al Dunării și se ajunge la km 743 al Dunării.   Vom parcurge în total 64 de km, împărțiți pe 2 zile.

Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare din Calafat împreună cu întreg echipamentul și bagajele pentru toată echipa.

Se pleacă din Calafat de dimineață, pentru a avea timp suficient pentru plimbare și pentru a admira în voie frumusețea peisajului, și mai ales pentru a ajunge la o oră potrivită la punctul de campare / cazare, de preferat înainte de căderea nopții, pentru a putea instala tabăra de camping, corturile și a face focul de tabără pentru cina.

Dacă totul decurge conform planului și toată grupa reușește să țină pasul, vom reuși să campăm pentru noapte pe la jumătatea drumului, în zona Ostrovului Acalia.

De dimineață plecăm înspre Ostrovul Vană în apropiere de Rast, care va fi și locul de final al traseului. Aici vom fi așteptați de echipa de la sol care ne va însoți în permanență.

Obiective turistice din zonă

Grădina botanică din Craiova

Grădina Botanică "Al. Buia", aflată sub conducerea Universității din Craiova, a fost fondată la inițiativa ți sub îndrumarea prof.dr.univ. Alexandru Buia în 1952, este o instituție științifică, didactică și educativă.

            Gradina se extinde pe o suprafață de aproximativ 12,8 ha. Grădina botanică este organizată în următoarele sectoare: Sistematic, Provincii Floristice ale Globului, Plante cultivate, Pepiniera, Rosarium, Sere, Provinciile Floristice ale României, Plante ornamentale.

            Sectorul decorativ este simplu, pornește de la intrarea vizitatorilor de pe str. Iancu Jianu, și conține 145 taxonomii.

            Provinciile Floristice ale României, cu 120 de specii, se întind în partea de nord, nord-est și est a Grădinii Botanice. Pentru a crea condițiile cele mai apropiate de cerințele ecologice ale speciilor din diferite regiuni fitogeografice ale României, au fost amenajate micro si macro reliefuri cu înălțimi cuprinse între 1,5 m si 30 m, pentru a completa strălucirea apei lacurilor, prin acumulări mari de pământ.

            Sectorul sistematic al plantelor este amplasat în partea centrală a Grădinii Botanice. Acesta include de asemenea și lacul care găzduiește, în afară de plantele acvatice, diferite specii de păsări. Este organizat după sistemul de clasificare teoretică a întregului regn vegetal elaborat de Al. Borza în 1925, iar plantele sunt clasificate după criterii științifice, arătând trecerea de la inferior la superior (evoluție) și decăderea unor categorii de la altele (filogenie).

Catedrala Metropolitană Sf. Mare Mucenic Dimitrie

Catedrala Metropolitană Sf. Mare Mucenic Dimitrie, cea mai veche din Craiova, cu origini nesigure, a reprezentat centrul de greutate al vieții orașului timp de secole, mai ales pentru că se află lângă casele reședinței Banilor (viceregii) din Oltenia.   

Cea mai veche biserică din oraș, catedrala dedicată acum Sf. Dimitrie, a fost fundația orașului încă de la începuturile sale. Prin urmare, suntem pe deplin îndreptățiți să susținem că nu orașul a dus la construcția catedralei, ci catedrala a fost fundația orașului; această biserică faimoasă a adunat pelerini din întreaga lume în fiecare toamnă.

            Catedrala, numită și Băneasa sau Biserica Domnească, a fost construită în stil bizantin.

Fântâna muzicală Craiova

Craiova este un oraș în care oamenii iubesc natura și fântânile frumoase. După cum se spune, "Craiova este orașul fântânilor muzicale". Și este adevărat!

            Dacă vă place să faceți o plimbare relaxantă în centrul orașului seara, veți găsi o fântână uimitoare gata să vă încânte, turist sau riveran, cu muzica, culorile și mișcările apei, care se îmbină foarte bine împreună.

            Fântâna Muzicală din Craiova, deschisă pe 3 iunie 2007, este o construcție unică în România, iar costurile acesteia au fost de aproximativ 10 milioane de euro. Această fântână a fost inspirată de cea din Barcelona și a fost construită cu materiale complexe aduse în Craiova din multe țări, inclusiv din China.

            Din data de 8 iulie 2009, Craiova se mândrește cu o a doua fântână muzicală frumoasă, în cartierul "Craiovița Nouă" (partea nord-vestică a orașului). Acesta are dimensiuni mai mici și are mai puține lumini decât cea din centrul orașului, dar oferă privitorilor aceeași experiență plăcută și nopți muzicale și vesele.

Monumentul Eroilor din Calafat

Monumentul Eroilor din Calafat din primul război mondial a fost lucrarea sculptorului Dumitru Mățăoanu, inaugurată la 7 noiembrie 1923, cu ocazia distribuirii titlurilor de proprietate veteranilor Campaniei 1916 - 1918 și văduvelor de război.

            Monumentul înfățișează un soldat din primul război mondial.

            Dumitru Mățăoanu a fost sculptor român, născut la Mățău.

            Pierderile suferite de armata română în primul război mondial au fost foarte mari: peste 500.000 de soldați.

            Pentru a comemora pierderile umane din primul război mondial, autoritățile au decis să construiască Monumentul Eroilor, inaugurat în 1923.

Coridorul Jiului

Zona naturală protejată a Coridorului Jiului este situată pe cursul mijlociu și inferior al râului Jiu, are o lungime de 129 km și traversează 4 eco-regiuni - Podișul Getic, Podișul Găvanu-Burdea, Silvostepa Câmpiei Române și Lunca Dunării. Valea Jiului reprezintă unul dintre principalele coridoare transbalcanice de migrație a păsărilor, 33% din toate speciile de păsări din România fiind identificate în această zonă.

            Siturile naturale incluse în coridorul râului Jiu sunt: Estuarul râului Jiu, unde se varsă în Dunăre, Nisipurile din Dăbuleni, situl fosilifer din comuna Bucovăț, situl fosilifer Dranic, Pădurea Zaval, Casa Pădurii din Pădurea Potelu. Ca și activități de agrement pentru turiști, menționăm birdwatching, drumeții, pescuit sportiv.

Muzeul de artă din Craiova

Iubitorii de artă nu ar trebui să rateze sub nici o formă Muzeul de Artă din Craiova, găzduit în Palatul Dinu Mihail, construit la începutul anilor 1900 în stil neo-clasic de un arhitect francez.

            Muzeul expune capodopere valoroase create de faimoși pictori români, printre care și Teodor Aman, născut în Craiova (1831 - 1891) și Nicolae Grigorescu (1838 - 1907). Una dintre principalele atracții ale muzeului este secțiunea dedicată lui Constantin Brâncuși, care cuprinde șase dintre sculpturile sale timpurii.

Muzeul satului, Maglavit

Muzeul satului Maglavit a fost inaugurat la data de 09 septembrie 2013 și a fost realizat din obiectele donate de oamenii locului. S-a umblat din ușă în ușă și au fost adunate obiectele de la locuitori. Multe din ele s-au pierdut de-a lungul timpului, dar cele care au rămas sunt încă aici.

            Muzeul a fost amenajat în câteva camere de la parterul Centrului Comunitar și reunește obiecte tradiționale, ladă de zestre, mobilier, țesător, diferite documente și documente vechi care vorbesc despre istoria comunei.

            Cea mai importantă sală de expoziții este cea în care este înfățișată încăperea Petrache Lupu. Cei care pășesc în această încăpere mică se regăsesc într-o cameră din lumea satului, în care se poate vedea un pat sculptat din lemn cu pânze de lână, lucrate în casă. O lampă cu gaz, o ladă de zestre încărcată cu covoare, prosoape și perne, precum și o valiză confecționată din nuiele completează interiorul folcloric.

Obiectele care ne amintesc de Petrache Lupu sunt puține la număr și toate au fost donate de familia sa.

Muzeul de științe naturale, Craiova

Inaugurat în data de 2 decembrie 1923, cu numele de Muzeul de Științe Naturale Craiova de către membrii Cercului Științific din Craiova, condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu, a devenit o secție a muzeului regional din Oltenia în anul 1928.

            Situat în partea centrală a orașului, lângă Piața Prefecturii, Muzeul de Științe Naturale este locul perfect pentru copii să se distreze și să învețe lucruri noi în același timp. Clădirea are o expoziție pe trei niveluri: primul nivel este zona dedicată dinozaurilor și creaturilor antice care au trăit în regiunea Oltenia; la etajul al doilea veți descoperi un loc conceput să-i învețe pe vizitatori mai multe despre flora și fauna din diferite zone ale țării noastre; la etajul al treilea se află Planetariul unde fiecare planetă este descrisă, și tot la etajul trei copiii pot viziona filme informative despre sistemul nostru solar.

            La Muzeul de Științe ale Naturii se găsește si cea mai înaltă peșteră artificială, și pe locul doi ca lungime după cea de la Muzeul Antipa din București.

Hartă traseu

UE RO GOV INTERREG