Traseu Belene

Belene
  • 1 zi
  • dificultate: Avansati

Traseul de 1 zi la Belene este indicat persoanelor cu experiență în turele cu caiacul pe Dunăre. 

Deși nu este un traseu dificil, este un traseu de zi plină, în care vom acoperi o distanță de 22 km parcurși pe Dunăre. 

Participanții sunt transportați de echipa organizatoare la punctul de plecare din Belene împreună cu echipamentul și bagajele pentru toată echipa.

Vom padela într-o buclă și vom putea vedea zonele naturale protejate Persinski blata și Persin-Iztok. În dreptul acestei zone o și luăm pe drumul de întoarcere, care va fi contra curentului, deci efortul depus va fi mult mai mare.

Obiective turistice din zonă

Fortăreața Shishmanova, Nicopole

Cetatea Kaleto (denumită și "Cetatea Shsihmanova") este situată pe dealul de vest al orașului Nicopole, cu vedere înspre oraș.

            A fost inițial construită de romani ca post de fortificare a frontierei, iar orașul Nicopole a fost apoi construit în jurul acestei cetăți.

            S-a descoperit că cetatea conține artefacte care datează din secolul al XI-lea, din perioadele de ocupație romană, bulgară și turcă.

            Cetatea Kaleto a fost declarată monument cultural în 1965.

Biserica săpată în stâncă Sf. Ștefan, Nicopole

Biserica săpată în stâncă Sf. Ștefan este situată în localitatea "Plavala", la 1 km est de Nicopole. Biserica este sculptată în roci calcaroase și există numeroase inscripții vechi și desene din perioada ascensiunii creștinismului (sec. III-IV). În secolele X-XI a făcut parte dintr-un complex de mănăstiri.

            În anul 1976, zona a fost declarată istorică și numită "Biserica săpată în stâncă", cu o suprafață de 1 hectar. În 2003 a fost re-clasificată ca reper natural păstrându-și același nume.

Panorama Epopeei Plevnei 1877

În prezent, există 33 de panorame peste tot în lume. Una dintre ele, cu cele mai mari dimensiuni, este construită în Plevna și a fost dezvăluită oficial la 10 decembrie 1977.

            Memorialul este dedicat bătăliilor care au durat cinci luni ale armatei ruse în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a fost eliberată de jugul otoman care a durat 500 de ani.

            Panorama Epopeei Plevnei 1877 descrie aceste evenimente combinând pictura, arta plastică și arhitectura într-o întreagă lucrare de artă. Combinația dintre tablou (115 / 15m), prim plan (12m) și iluminat creează un sentiment de autenticitate și empatie față de lupta care a avut loc la 11 septembrie 1877.

            Programul de vizitare a Panoramei Epopeea Plevnei 1877 este între 9.00 - 12.00 a.m și 12.30 - 5.00 p.m.

Muzeul Regional de Istorie

Muzeul Regional de Istorie din Plevna a fost deschis în 1953 și este unul dintre cele mai mari muzee din Bulgaria.

            Muzeul este situat într-un edificiu cu două etaje, în apropierea centrului orașului Plevna. Clădirea care adăpostește muzeul este un monument de cultură de importanță națională și are o suprafață de 7000 m².

            Fondul său principal cuprinde peste 180.000 de unități, iar biblioteca muzeului găzduiește peste 10.000 de volume de literatură științifică și publicații periodice. Muzeul a fost deschis oficial în 1953 ca muzeu istoric de stat, iar din anul 2000 a fost transformat în Muzeul de Istorie Regională - Plevna, care acoperă teritoriul regiunilor Plevna și Lovech.

            În muzeu sunt expuse descoperiri, monumente istorice și culturale, mostre din natura, flora și fauna de pe teritoriul regiunii Plevna.

            Expoziția este amenajată în 24 de săli cu peste 5.000 de obiecte muzeale, care sunt împărțite în cinci secțiuni - Arheologie, Opresiune otomană și Renașterea bulgară, Etnografie, Istorie nouă și contemporană și Natură.

            Adresa Muzeului de Istorie Regională Plevna este Str. Stoyan Zaimov 3, Plevna.

Cetatea Storgozia, Pleven

Rămășițele cetății Storgozia se află în parcul Kailuka, în apropiere de orașul Plevna. A fost construită în antichitatea târzie (secolele IV-VI) de către romani și avea o suprafață de 31.000 de metri pătrați.

            Zidurile cetatii erau late de 2 metri și erau construite din pietre solide. În interiorul cetății erau multe clădiri rezidențiale și administrative. În partea de est se găsesc rămășițe ale unei bazilici creștine timpurii care a fost cea de-a doua ca mărime după bazilica regelui din Pliska.

            Încă conservate și restaurate din cetatea Storgozia sunt sistemul de apărare și bazilica.

Biserica Sf. Treime, Plevna

"Sfânta Treime" este o biserică din orașul Plevna.

În 1870, locuitorii din Plevna de Sus plănuiesc să construiască un nou templu. Celula bisericii construită inițial servește aproape 40 de ani activităților religioase pentru copiii școlari din zonă.

            Strângerea de fonduri pentru templu a început în 1873, dar din motive politice și financiare construcția a fost întârziată vreme de 20 de ani. În 1893 s-a stabilit un comitet care să aibă grijă de pregătirea și construcția templului. Comitetul era condus de primarul Hristo Danailov.

            Proiectul pentru biserică a fost realizat de arhitectul orașului Vyacheslav Gavarda.             Construcția a fost atribuită Antreprenoriatului din districtul Tryavna Ivan.

            Construcția templului a continuat timp de 19 ani și a fost consacrată în 14 mai 1912.

Muzeul Asociației Vânătorii și Pescuitului

Asociația a fost creată în 1891 sub numele de "Vânătorul". Activitățile principale ale asociației de vânătoare au fost lupta împotriva prădătorilor și braconajului, precum și organizarea de competiții de vânătoare - în special tragerea în globuri de sticlă și porumbei vii.

            În 1930 Asociația a cumpărat casa omului de afaceri Metsoloou situată în centrul orașului Plevena. În zilele noastre casa funcționează ca un muzeu.

Cascada Reseleshki „Săritura”, Reselets

Cascada Reseleshki "Săritura" este situată la aproximativ 1,2 kilometri nord-vest de centrul Reselets înspre satul Breste, districtul Plevna.

            Cascada este situată la aproximativ 200 de metri sub valea râului Belikata. Din partea de sus a cascadei coboară un drum asfaltat de-a lungul căii pietonale de aproximativ 100 m, iar la baza sa coboară o potecă pietonală  după trecerea râului. Înălțimea cascadei Săritura Reseleshki este de aproximativ 10 metri. Un aspect unic în legătură cu cascada este faptul că în piatra peste care cade apa s-a format o peșteră uscată care poate fi văzută prin spatele cascadei râului. În locul unde cade apa s-a format o frumoasă coloană de calcar cu vegetație.

            Potrivit experților geologi în fenomenul geologic al Bulgariei, cascada Reseleshki Săritura s-a format în calcarele de Kalenskata. Este practic secțiunea cretacicului superior din zonă. Pietrele sunt calcaroase cu multe coji și urme de gasteropode, brachiopode, crinoide, arici de mare și alte organisme care populau o parte a coastei la mică adâncime din mare, Golful Cretacic Inferior la aproximativ 85 de milioane de ani în urmă.

Castelul militar roman "Dimum", Belene

Rămășițele castei militare romane "Dimum" se află în partea de nord a orașului Belene, la nord de școala "Vasil Levski".

            În secolul I, Dimum era un punct foarte important al provinciei romane Moesia. Chiar în timpul regimului primului împărat roman Augustus, cetatea a fost punctul cel mai nord-estic al graniței dintre provincia romană Moesia și regatul tracic. De la începutul secolului al II-lea până la sfârșitul secolului al III-lea aici a fost amplasată tabăra militară de cai - parte a armatei romane, care probabil a construit cetatea.

            În 1968, Castelul Dimum din orașul Belene a fost declarat monument de importanță națională.

Hartă traseu

UE RO GOV INTERREG