Proiectul „RowAdventure” își propune să dezvolte turismul în zona transfrontalieră româno-bulgară, pe cursul Dunării, exploatând potențialul natural al ariei, prin promovarea unui mediu ecologic prietenos și sănătos pentru cetățeni și oaspeți, într-un climat curat, în condițiile conservării valorilor culturale și naturale, ținând cont de eco-sistemul delicat al Dunării și al peisajului asigurând, în același timp, dezvoltarea regională durabilă și oportunități pentru crearea unei economii „verzi” în regiune.
Proiectul „RowAdventure” este implementat în parteneriat de către trei entități, după cum urmează:
Beneficiarul principal - Liderul de proiect: Asociația AISSER Călărași
Scopul Asociației este de a conduce proiecte care contribuie la dezvoltarea economică, socială, educațională, culturală, ecologică și turistică în comunitatea locală și regională, în special în zona Dunării de Jos și să susțină toate formele de cooperare economică și socială, multiculturală, sportivă între cele două țări vecine, România și Bulgaria.
Beneficiarul 2 - Asociația „Sport for you and me” („Sport pentru mine și pentru tine”) Vidin
Asociația „Sport for me and you” are ca domeniu de activitate dezvoltarea, validarea și promovarea sporturilor practice. Asociația promovează cooperarea la toate nivelurile: transfrontalier, regional, interregional, transnațional și local. De asemenea promovează dezvoltarea inteligentă, sustenabilă și incluzivă, precum și protejarea identității transfrontaliere. Asociația dezvoltă competiții sportive și organizează evenimente pilot pentru promovarea îmbunătățirii capacității de conservare și utilizare durabilă a patrimoniului natural, istoric și cultural inlcusiv în regiunile transfrontaliere.
Asociația „Sport for me and you” a câștigat experiență profesională prin implementarea a 10 proiecte ce au avut ca obiectiv promovarea sportului. Totodată a organizat evenimente care stimulează creșterea incluzivă și dezvoltarea durabilă a regiunilor rurale. De asemeena a fost implicată în realizarea de schimburi de experiență între tineri și de workshopuri ce au avut ca scop încurajarea unui stil de viață sănătos și promovarea resurselor patrimoniului natural. Clubul sportiv va susține activitățile proiectului prin oferirea de sportivi profesioniști și canotori pentru a sprijini concurența atractivă în zona transfrontalieră. Clubul este înregistrat în Registrul Național al Organizațiilor Sportive și membru al Federației Bulgare de Canoe și al Federației Bulgare de Culturism.
Beneficiarul 3 – Asociația Club Sportiv ACTIS
Asociația Club Sportiv ACTIS s-a constituit în anul 2015, având ca scop organizarea și administrarea de activități sportive și recreative, promovarea sportului, practicarea acestora de către membrii săi și de toate categoriile de vârstă a amatorilor de mișcare, participarea la activități și competiții sportive. Practic, Asociația își propune să dezvolte o cultură sportivă de masă. Ne propunem să dezvoltăm proiecte bazate pe experiență și pe distracție, în care oamenii care participă la evenimente, de la copii la tineri, părinți și bunici, chiar pot să facă sport, nu doar să audă despre beneficiile sale.
Proiectul „RowAdventure” - cod ROBG 272 este finanțat în cadrul programului INTERREG V-A România - Bulgaria, Apelul 3, în cadrul Axei prioritare 2 „A Green Region”.
Grupul țintă al proiectului
Grupul țintă al proiectului, prin intermediul căruia vor fi organizate plimbări cu caiace și canoe pe Dunăre, în zone cu habitat unic în Uniunea Europeană, este reprezentat de publicul larg interesat de acest tip de activități de aventură, care poate participa la acest gen de expediții.
Așadar, proiectul „RowAdeventure” este dedicat următoarelor categorii de persoane:
În vederea strângerii unui număr cât mai mare de participanți la evenimentele nautice, au fost achiziționate ambarcațiuni și echipamente sportive, ce se adresează participanților începători sau profesioniști, familiilor cu copii, precum și persoanelor cu dizabilități.
Durata proiectului: 18 luni - septembrie 2018 - martie 2020.
Locul de implementare a proiectului - Regiunea transfrontalieră România – Bulgaria:
Prin proiectul „RowAdventure” se urmărește dezvoltarea de pachete integrate de produse turistice în aria eligibilă a proiectului, prin promovarea atât a potențialului turistic dat de patrimoniul natural și cultural considerabil, cât și a potențialului turistic de agrement și recreere – canotaj pe Dunăre.
Obiectivul principal al proiectului
Crearea unui nou produs turistic integrat destinat turiștilor amatori de aventuri (excursii de aventură cu caiace și canoe pentru începători, avansați, familii și persoane cu dizabilități), cu scopul de a facilita o utilizare mai bună a potențialului turistic comun, generând la finalul perioadei de implementare a proiectului 6.033 de înnoptări în regiunea transfrontalieră. Totodată, noile produse turistice vor sprijini dezvoltarea durabilă a regiunii din punct de vedere economic, cultural și social.
Obiectivele specifice sunt următoarele:
Rezultatele așteptate ale proiectului sunt următoarele: