Noutăți

și articole
Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, a ajuns la Orșova

Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, a ajuns la Orșova

  • STOP deșeurilor din ape

  • Ebisu, aliatul de nădejde în lupta împotriva acumulărilor excesive de deșeuri

De Ziua Internațională a Dunării, Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, a ajuns la Orșova, în zona golfului Cernei, la vărsarea râului în Dunăre, o zonă cunoscută pentru acumulările excesive de deșeuri ce ajung să acopere apele.

 

În total peste 110 saci, însumând 900 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, de pe luciul de apă, în cadrul unui eveniment de ecologizare, desfășurat în cadrul programului „Acționăm pentru Ape!”, inițiat de Asociația „Act for Tomorrow” şi Kaufland Romania, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională Apele Române.

În apele din zona golfului Cerna au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri, majoritatea aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, spray-uri, haine, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, becuri, baterii, medicamente.

Dunărea este cel mai poluat fluviu din Europa, deși reprezintă cel mai important bazin hidrografic al României și al întregului continent.

Ambarcațiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat protectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, ce îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, ce sunt sortate și, ulterior, merg spre reciclare.

Sursă: Europa FM

UE RO GOV INTERREG