Noutăți

și articole
ROW for FUN – Sucidava Adventure: Plimbări cu canoea pe Dunăre, printre mrejele istoriei antice

ROW for FUN – Sucidava Adventure: Plimbări cu canoea pe Dunăre, printre mrejele istoriei antice

Prin evenimentul ROW for FUN – Sucidava Adventure am făcut o scurtă incursiune în mrejele istoriei antice, venind cu un pachet turistic inedit pentru familiile cu copii, iubitoare de natură, Dunăre și amatoare de aventură pe apă.

Expediția cu canoea pe Dunăre a avut loc în zona portului din Corabia, însoțiți fiind pe întregul traseu de un ghid turistic, pentru a descoperi obiectivele atractive de aici și locuri frumoase unde rodește natura de-a lungul fluviului, pentru a ne oferi nouă un spectacol unic, de neuitat.

Prima atestare documentară a localităţii datează din 1596, dar pe arealul său au fost descoperite urme de locuire încă din Neolitic.

La Celei a existat o puternică aşezare daco-romană cu numele Sucidava şi un pod peste Dunăre construit în perioada împăratului Constantin cel Mare.

 

În „Cartieru Celei” (fostul sat Celei, absorbit în sec. al XX-lea de către noul oraș) se găsesc ruinele cetății dacice Sucidava, capitala tribului geto-dacic al Sucilor, unde Constantin cel Mare a construit un pod peste Dunăre, al cărui capăt există și azi. A fost al doilea pod peste Dunăre construit de Imperiul Roman. A fost construit sau reconstruit în anul 328, în timpul lui Constantin cel Mare, dar a avut o viață scurtă. În incinta cetății se găsește și intrarea într-o fântână secretă cu o adâncime de 12 m, a cărei apă este potabilă și astăzi.

Populațiile de la sud de Dunăre sunt aromanii. Au diferite nume, în funcție de zona de unde sunt: vlahi, valahi, rumani și vlasi.

Localitatea Corabia a fost înfiinţată la sfârșitul anului 1871, la demersurile comercianților din Romanați, prin comasarea aşezărilor Daseva, Corabia şi Celei. Prin legea fondării orașului Corabia, s-a stabilit acordarea a 500 de pogoane pentru construirea de locuințe și utilități publice și edificarea noului port pe malul Dunării.

UE RO GOV INTERREG