Noutăți

și articole
Nicolae Gioga - cel mai valoros antrenor de canotaj din lume, prezentat la Muzeul Dunării de Jos din Călărași ca personalitate a lunii iunie

Nicolae Gioga - cel mai valoros antrenor de canotaj din lume, prezentat la Muzeul Dunării de Jos din Călărași ca personalitate a lunii iunie

Personalitatea lunii iunie a cucerit trei medalii de aur la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice

Muzeul Dunării de Jos din Călărași îl prezintă pe Nicolae Gioga, antrenor de canotaj, ca personalitate a lunii iunie, acesta fiind desemnat de către federația internațională de specialitate drept cel mai valoros antrenor de canotaj din lume în anul 2000, intrând în istorie ca primul și, deocamdată, singurul tehnician român care a cucerit trei medalii de aur la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice.

 

Nicolae Gioga s-a născut la 11 iunie 1951 la Călărași, unde urmează studiile primare și cele liceale. A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București (1975). A practicat canotajul de performanță, apoi s-a dedicat muncii de antrenor.

A activat la Clubul Nautic Universitar (1976 - 1983), iar din 1984 la C. S. Steaua din București, unde din 1992 deține și funcia de șef al Secției de sporturi nautice.

A contribuit la obținerea celor 55 de titluri naționale de senioare (1984 - 1999) și la promovarea în loturile naționale de juniori, tineret și seniori a unui număr de peste 80 de sportivi. Și-a adus contribuția la obținerea unor performanțe de prestigiu la C.M. și J.O. în cadrul colectivelor tehnice la loturile de juniori: 1979 - 1982 și 1986 (5 medalii de aur și una de bronz), la lotul de tineret – 1995 (o medalie de aur) și la lotul olimpic feminin: 1994 - 1996 (14 medalii la J.O. și C.M.- 6 de aur, 4 de argint și 4 de bronz).

Între 1997 și 2000, când au fost cucerite 17 medalii (7 de aur, 3 de argint și 7 de bronz) la C.M. și J.O., a îndeplinit funcția de antrenor principal la lotul olimpic feminin. Pentru rezultatele obținute a ocupat locul al III-lea în topul celor mai buni antrenori în 1997 și locul I în 1998 și 1999. La J.O. de la Sydney (2000), ca antrenor principal al lotului olimpic, a obținut trei medalii de aur, cu echipajele de 8+1, dublu vâsle și dublu vâsle categoria ușoară.

Începând din 1990 a fost membru al Biroului Federației Române de Canotaj, iar din 1997 vicepreședinte. Mai mult, din 1997 până în 2002, sub îndrumarea sa, echipajele românești, care înainte de această perioadă erau obișnuite cu argintul și bronzul, în fiecare an au urcat cel puțin o dată pe prima treaptă a podiumului. De altfel, la un moment dat, Elisabeta Lipă, care a obținut multe dintre trofeele sale sub îndrumarea lui Nicolae Gioga, l-a supranumit „alchimistul care mi-a transformat medaliile de argint și bronz în aur”.

Despre el Federația Română de Canotaj spunea că “este antrenorul care a introdus în canotaj noi concepte de pregătire. Ideile sale au schimbat programele tradiționale de pregătire și au adus un aer proaspăt canotorilor noștri”.

Din păcate, experiența și priceperea sa folosesc astăzi sportivilor din alte țări, Nicolae Gioga consiliind naționalele Chinei, lndiei și lranului. 

Distincții: în 1987 i s-a acordat titlul de Antrenor emerit, iar în anul 2000 i s-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de ofițer.

Sursă: InfoMuntenia

UE RO GOV INTERREG