Noutăți

și articole
Costi Mugea, ambasadorul proiectului „RowAdventure”: Caiacul mi-a redat libertatea de mișcare, independența și încrederea că pot depăși orice bariere

Costi Mugea, ambasadorul proiectului „RowAdventure”: Caiacul mi-a redat libertatea de mișcare, independența și încrederea că pot depăși orice bariere

Dizabilitatea nu înseamnă Inabilitate! Asta ne-a învățat Costi, un tânăr căruia, în urma unui accident suferit în copilărie, i-au fost amputate ambele picioare.

Cât de importante sunt în viața noastră libertatea de mișcare și echilibrul, pe care ni le oferă picioarele?! Faceți un scurt exercițiu de imaginație, concentrându-vă pe mobilitatea dată de picioare în fiecare zi, din momentul în care vă treziți, vă dați jos din pat, vă ridicați în picioare și pășiți liber prin casă, mergeți la școală, la serviciu, iar dacă aveți nevoie să ajungeți mai repede, oricând puteți grăbi pasul, fără a gândi vreodată teama că ați putea pierde abilitatea de deplasare pe propriile picioare. Mersul, odată deprins la vârstă fragedă, devine un automatism, un reflex condiționat, o deprindere naturală pe care nu o mai conștientizăm la fiecare pas.

 

De la pasiune la performanță este doar un pas. Costi a avut curajul și ambiția să facă acest pas uriaș într-un sport pe care nu l-a mai practicat niciodată

Mugea Ștefan Costinel, căruia toți îi spun Costi, este un tânăr de 29 de ani din comuna Ștefan-Vodă, pe care noi, Asociația AISSER, l-am cunoscut în vara anului trecut, când am organizat, alături de partenerii noștri Club Sportiv ACTIS și Asociația din Vidin „Sport for You and Me”, o acțiune pilot în cadrul proiectului „RowAdventure” exclusiv pentru persoane cu dizabilități.

Se spune că atunci când viața îți pune în cale greutăți, totul depinde de alegeri. El a ales să se înarmeze cu ambiție și perseverență și este pregătit să arate tuturor că performanța poate fi atinsă chiar și cu ambele picioare amputate.

Primul pas în acest sens a fost făcut de Costi în vara anului trecut, la un eveniment marca „ROW for FUN”, când s-a suit pentru prima dată într-un caiac cu flotoare, special adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. Odată ce a pus mâna pe padelă, ne-a uimit prin abilitatea lui de a mânui acest echipament și l-a determinat pe Daniel Bănățeanu, președintele Asociației Club Sportiv ACTIS, să-l înscrie ca sportiv profesionist la Clubul Sportiv Municipal Călărași, unde astăzi se antrenează alături de cei care reprezintă pepiniera elitelor sportului nautic.

Și primele rezultate remarcabile nu au întârziat să apară! La începutul acestui an, Costi a participat la Campionatul Național de Ergometru, unde a îmbrăcat tricoul de campion național și a fost recompensat cu medalia de aur de către Elisabeta Lipă, președinte al Federației Române de Canotaj și multiplă campioană olimpică la canotaj. La această competiție, la care a luat parte pentru prima dată în viața lui, cu o mare încărcătură emoțională, a reușit uluitoarea performanță de a scoate același timp cu al campionului mondial de paralimpici.

 

Datorită tenacității și determinării lui de a-și depăși condiția fizică este un model pentru noi toți și ambasadorul proiectului „RowAdventure”

Costi este pentru noi o revelație și o dovadă incontestabilă că dizabilitatea nu înseamnă inabilitate. El a devenit astăzi ambasadorul proiectului „RowAdventure”, datorită tenacității și determinării lui de a-și depăși condiția fizică, puterii și perseverenței ce-l caracterizează în atingerea țelului său - de a participa la Campionatul Mondial de Canotaj, la categoria Paralimpici.

Proiectul „RowAdventure” a reprezentat pentru el speranță, bucurie, o proiecție de posibilități infinite. Ne-a spus că atunci când se suie în caiac se simte liber, independent, fără bariere, liber de orice handicap, pentru că în mânuirea echipamentului nu folosește picioarele, ci doar partea superioară a corpului.

În această perioadă se antrenează pe ergometru, așteptând cu nerăbdare ca în primăvară să iasă pe apă cu caiacul, „să-și poată lua doza de normalitate”, după cum spune chiar el. „În caiac este singurul loc unde mă simt ca ceilalți, normal. Deși mă antrenez cot la cot cu sportivi profesioniști, campioni, oricât de copleșitor mi s-a părut la început și încă mi se pare când o spun, mă simt un egal al lor. În caiac ai nevoie doar de brațe tari! Sunt norocos că mi-am descoperit această pasiune prin RowAdventure și că acum am un nou obiectiv, un nou țel atât de puternic, pentru care sunt determinat să dau tot ce am mai bun, pentru că eu, în esență, sunt un luptător”.

 

Condiția fizică a lui Costi – trecut și prezent

Lui Costi i-au fost amputate ambele picioare după un accident suferit în copilărie, din cauza unui proiectil de tanc, ce a explodat în curtea vecinilor, pe când avea doar 7 ani.

În accidentul teribil, el a fost binecuvântat pentru că a supraviețuit, împotriva tuturor așteptărilor medicilor ce l-au îngrijit. Prietenul lui, Florin, de doar 8 ani, nu a avut acest noroc, stingându-se din viață în drum spre spital.

Împreună cu cei doi mai era un prieten al lor, vărul lui Florin și vecinul lui Costi, în vârstă de 10 ani, care a suferit și el multiple traumatisme. Costi, pe lângă faptul că i-au fost afectate membrele inferioare, a fost în comă timp de două săptămâni, suferind traumatisme cranio-cerebrale severe.

Astăzi este „încă în plin proces de vindecare”, așa cum spune el. „Corpul meu elimină și acum bucăți de metal din acel proiectil. Acesta este motivul pentru care am mereu cicatrice pe față, pe mâini, pe picioare. Este un proces mai lung până reușesc să le elimin pe toate sau poate că nu voi ajunge să cunosc niciodată ziua în care corpul meu va fi complet curat. Dar să știți că organismul nostru este mult mai puternic decât credem noi. Are un sistem de apărare foarte bine definit!”

În ceea ce privește abilitatea lui de mișcare, câștigată prin multă determinare și putere de caracter, aceasta este posibilă astăzi datorită unor proteze specifice pentru fiecare picior în parte, la stângul având o proteză ce vine să înlocuiască laba piciorului, iar la dreptul o proteză ce vine să substituie funcțiile piciorului de la coapsă în jos.

Pentru un proaspăt sportiv de performanță, protezele trebuie să fie adaptate nevoii lui de mișcare, Costi fiind acum mult mai activ decât înainte. Daniel Bănățeanu, mentorul și antrenorul lui la canotaj, știe că performanța nu poate fi atinsă decât după ce se îndeplinesc niște condiții elementare de mobilitate, pentru că performanța nu se atinge decât prin exercițiu și efort susținut, care crește odată cu nivelul de performanță al sportivului. În încercarea de a veni în sprijinul lui Costi, profesorul Bănățeanu încearcă constant diferite metode tehnice pentru a prelungi viața acestor „picioare de împrumut”, cum le numește Costi. „Protezele acestea au o anumită limită, un temen de viață. Odată cu creșterea gradului de uzură, acestea devin depășite, grele  și neiertătoare pentru o persoană ambițioasă și atât de activă cum este Costi. Noi îl pregătim în aceleași condiții ca pe ceilalți sportivi de performanță. În aceste condiții, este extrem de dificil pentru el să ignore durerea resimțită în mod evident mult mai aprig la piciorul drept și să reușească cu fiecare antrenament să-și depășească limitele și să crească nivelul de anduranță.”

Cu toate aceste obstacole, Costi este plin de optimism și oferă în fiecare zi celor din jur o adevărată lecție de viață. Deși el consideră că noi, prin proiectul „RowAdventure”, suntem cei care i-am deschis un nou orizont de posibilități și speranțe, în realitate lucurile au stat altfel! El este cel care ne-a oferit nouă șansa de a ne uita la propria noastră viață cu mult mai multă prețuire.

 

Motivele ce au stat la baza adaptării proiectelor „RowAdventure” și „Danube on 2 Wheels” la nevoile persoanelor cu dizabilități

Proiectele realizate de AISSER și ACTIS Club Sportiv în oglindă -  „RowAdventure” și „Danube on 2 Wheels” –, pe lângă caracterul general de promovare turistică a ariei transfrontaliere româno-bulgare prin activități sportive, au o puternică latură socială și emoțională, datorită faptului că se adresează inclusiv persoanelor care au dizabilităţi locomotorii, dar au aripi, visuri şi spiritul liber.

Noi, prin cele două proiecte venim în întâmpinarea celor mai puțin norocoși dintre noi, punând la dispoziţie caiace și biciclete adaptate special nevoilor lor de mișcare, echipamente de protecție şi, desigur, asistenţă permanentă atât în apă, cât și pe uscat, motivându-i cu implicare pentru a simţi adrenalina şi bucuria mişcării în aer liber.

„RowAdventure” și „Danube on 2 Wheels” sunt două proiecte inedite menite să redea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii libertatea şi sentimentul de independenţă, prin care ne dorim să demonstrăm că visurile nu au limite!

 

 

Ceea ce știm mai mult sau mai puțin, dar ignorăm când interacționăm cu persoanele cu dizabilități

Conform celor mai recente date statistice publicate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, numărul total al persoanelor cu dizabilități din România este de peste 850 de mii, dintre care aproximativ 14.500 locuiesc în județul Călărași.

Puțini dintre noi știu că cel mai des întâlnit tip de handicap printre persoanele cu dizabilități este cel fizic, numărul acestora ajungând la sfârșitul lunii iunie 2020 la aproape 212 mii. Acest tip de handicap motor poate surveni fie la naștere, fie ulterior, pe parcursul vieții.

Impactul handicapului motor asupra persoanelor care trăiesc cu el și asupra societății trebuie înțelese dincolo de aceste cifre. În societatea noastră, persoanele cu dizabilități se confruntă cu diferite bariere – de atitudine, fizice și financiare. Stă în putința noastră, a tuturor, să gestionăm aceste bariere. De fapt fiecare dintre noi avem datoria morală de a îndepărta barierele din calea participării la o viață demnă în comunitate și de a asigura respect, pentru a debloca vastul potențial al persoanelor cu dizabilități.

Dincolo de condiția medicală, persoanele cu dizabilități se confruntă cu bariere de atitudine și de mediu, care le împiedică participarea totală și efectivă în societate pe baze egale cu ceilalți, fiind mai degrabă dizabilitate de societate, decât de propriile corpuri.

Mediul în care trăiesc are un impact imens asupra experienței și măsurii dizabilității lor. Mediile inaccesibile creează dizabilitate prin clădirea unor bariere de participare și incluziune socială. Așadar stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuim în orice fel posibil să le permitem accesul neîngrădit la comunitatea din care facem parte cu toții.

Mai multe detalii despre acțiunile demarate de noi exclusiv pentru persoanele cu dizabilități aflați pe www.rowadventure.eu și pe www.danubeon2wheels.eu.

UE RO GOV INTERREG