Noutăți

și articole
Costi Mugea, ambasadorul proiectului „Row Adventure”, din nou pe podium la Campionatul Național de Ergometru

Costi Mugea, ambasadorul proiectului „Row Adventure”, din nou pe podium la Campionatul Național de Ergometru

Costi Mugea, singurul canotor cu dizabilităţi din România, proaspăt legitimat la CSM Călărași, și ambasadorul proiectului „Row Adventure”, ne-a uimit din nou cu determinarea și puterea lui de a-și depăși condiția fizică la Campionatul Național de Ergometru pentru Seniori și Juniori desfășurat recent la Târgu Mureș.

El a reușit o nouă performanță deosebită, păstrându-și titlul de campion național la ergometru, cu un timp de 9` 35,40`` la 2.000 m. 

La Campionatul național de anul trecut, unde a luat parte pentru prima dată în viața lui, cu o mare încărcătură emoțională, a reușit uluitoarea performanță de a scoate același timp cu cel al campionului mondial de paralimpici, după un antrenament de doar șase luni. De această dată, timpul acordat pregătirii pentru competiția de la Târgu Mureș a fost redus la puțin peste o lună.

Din cauza evoluției nefavorabile a pandemiei COVID-19 și a problemelor inerente ce au apărut odată cu schimbarea protezelor la picioare, care necesită mai multe ajustări și adaptare la condițiile fizice după montare, pentru a crește fiabilitatea și performanța, Costi a avut doar o lună și jumătate timp să se antreneze pentru Campionatul național.

Cu toate acestea, a reușit să facă o figură foarte frumoasă, impresionându-l pe ministrul Sportului, Eduard Novak, care a afirmat la Campionatul de ergometru că își dorește ca sportul românesc să aibă cât mai mulți sportivi paralimpici, Costi Mugea fiind pionierul canotajului românesc paralimpic.

Vă reamintim că pe tânărul Costi Mugea din comuna Ștefan-Vodă l-am cunoscut în vara anului 2019, când am organizat o acțiune pilot în cadrul proiectului „RowAdventure” exclusiv pentru persoane cu dizabilități. Atunci s-a suit pentru prima dată într-un caiac cu flotoare, special adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. Odată ce Costi a pus mâna pe padelă, ne-a uimit prin abilitatea lui de a mânui acest echipament și l-a determinat pe Daniel Bănățeanu, președintele Asociației Club Sportiv ACTIS, să-l înscrie ca sportiv profesionist la Clubul Sportiv Municipal Călărași, unde astăzi se antrenează alături de cei care reprezintă pepiniera elitelor sportului nautic.

În urma unui accident suferit în copilărie, lui Costi i-au fost amputate ambele picioare. El este pentru noi o revelație și o dovadă incontestabilă că dizabilitatea nu înseamnă inabilitate. Astăzi, el este ambasadorul proiectului „RowAdventure”, datorită tenacității și determinării lui de a-și depăși condiția fizică, puterii și perseverenței ce-l caracterizează în atingerea țelului său - de a participa la Campionatul Mondial de Canotaj, la categoria Paralimpici.

Mai multe informații despre Costi aflați aici și aici. Despre noi, cei care, în dezvoltarea proiectelor turistice prin activități sportive, ne-am propus să venim în sprijinul persoanelor cu dizabilități prin implicarea lor activă, aflați din interviul realizat în cadrul ultimei Conferințe Anuale a Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, unde am participat cu proiectele noastre, exemple de succes în implementarea programului la nivelul regiunii transfrontaliere - aici.

UE RO GOV INTERREG