Noutăți

și articole
Row Adventure  |  Costi, primul canotor cu dizabilităţi din România, a început antrenamentele pe apă pentru Campionatul Mondial de Canotaj

Row Adventure | Costi, primul canotor cu dizabilităţi din România, a început antrenamentele pe apă pentru Campionatul Mondial de Canotaj

# Un proiect este de succes când vine să răspundă întocmai nevoilor beneficiarilor lui direcți!

La începutul anului 2019, pe când făceam recepția echipamentelor sportive în cadrul proiectului „RowAdventure”, printre care și a echipamentului International Adaptive WinTech, destinat exclusiv persoanelor cu dizabilități, ne gândeam oare vom reuși să găsim un tânăr special care va dori să atingă excelența în canotaj în barca noastră?!  

Deși pe atunci era doar o aspirație pentru noi, să ne implicăm proactiv în viața persoanelor mai puțin norocoase dintre noi... o dorință pe care am reușit să o integrăm în acest proiect, pentru a-i da viață... Ei bine, astăzi putem spune cu mare bucurie că Da! Dorința ni s-a împlinit! Pentru că l-am găsit pe Costi Mugea, tânărul cu voință și determinare de fier, care a devenit, cu timpul, ambasadorul proiectului nostru - „RowAdventure”. Și asta datorită tenacității și determinării lui de a-și depăși condiția fizică și datorită țelului lui mai mult decât ambițios – participarea la Campionatul Mondial de Canotaj, la categoria Paralimpici.

 

Costi, la padele spre împlinirea visului

După o lungă perioadă de pregătiri în sală și acasă, pe ergometru, din cauza condițiilor restrictive necesare impuse de pandemia COVID-19, din această vară, Costi a început, cu mari emoții și entuziasm, antrenamentele pe apă, folosind echipamentul pe care l-am achiziționat în cadrul proiectului - International Adaptive WinTech, o ambarcațiune profesională adaptată specific persoanelor cu dizabilități care vor să facă canotaj de performanță.

Astfel, din iunie a început antrenamentele cu ambarcațiunea adaptată specific categoriei lui cu flotoare, iar din această lună, Costi se pregătește intens pentru visul lui ieșind pe apă zilnic, timp de 1 - 2 ore.

Antrenamentele au loc pe brațul Borcea și în fiecare zi lupta lui în atingerea excelenței devine a întregii echipe de la CSM Călărași, care îi este alături de fiecare dată cu transportarea ambarcațiunii la apă și, cu mare atenție, cu suirea și coborârea lui din aceasta.

Reamintim că el este singurul canotor cu dizabilităţi din România și dublu campion național la ergometru.

 

Canotajul reprezintă pentru Costi „doza de normalitate”

„Pe apă este singurul loc unde mă simt ca ceilalți, normal. Deși mă antrenez cot la cot cu sportivi profesioniști, campioni, oricât de copleșitor mi s-a părut la început și încă mi se pare când o spun, mă simt un egal al lor. Pe apă ai nevoie doar de brațe tari!

Sunt norocos că mi-am descoperit această pasiune prin RowAdventure și că acum am un nou obiectiv, un nou țel atât de puternic, pentru care sunt determinat să dau tot ce am mai bun... pentru că eu, în esență, sunt un luptător”.

 

Motivele ce au stat la baza adaptării proiectelor „RowAdventure” și „Danube on 2 Wheels” la nevoile persoanelor cu dizabilități

Proiectele realizate de AISSER și ACTIS Club Sportiv din Călărași în oglindă - „RowAdventure” și „Danube on 2 Wheels” –, pe lângă caracterul general de promovare turistică a ariei transfrontaliere româno-bulgare prin activități sportive, au o puternică latură socială și emoțională, datorită faptului că se adresează inclusiv persoanelor care au dizabilităţi locomotorii, dar au aripi, visuri şi spiritul liber.

Noi, prin cele două proiecte venim în întâmpinarea celor mai puțin norocoși dintre noi, punând la dispoziţie ambarcațiuni și biciclete adaptate special nevoilor lor de mișcare, echipamente de protecție şi, desigur, asistenţă permanentă atât în apă, cât și pe uscat, motivându-i cu implicare pentru a simţi adrenalina şi bucuria mişcării în aer liber.

„RowAdventure” și „Danube on 2 Wheels” sunt două proiecte inedite menite să redea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii libertatea şi sentimentul de independenţă, prin care ne dorim să demonstrăm că visurile nu au limite!

_____

Mai multe informații despre Costi aflați aici, aici și aici. Despre noi, cei care, în dezvoltarea proiectelor turistice prin activități sportive, ne-am propus să venim în sprijinul persoanelor cu dizabilități prin implicarea lor activă, aflați din interviul realizat în cadrul ultimei Conferințe Anuale a Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, unde am participat cu proiectele noastre, exemple de succes în implementarea programului la nivelul regiunii transfrontaliere - aici.

Sursă foto: ObservatorNews.ro

UE RO GOV INTERREG