Noutăți

și articole
Cea mai mare pictură murală ce purifică aerul din lume, lansată în România, la Constanța

Cea mai mare pictură murală ce purifică aerul din lume, lansată în România, la Constanța

La începutul lunii septembrie a fost lansată la Constanța cea mai mare pictură murală ce purifică aerul din lume.

Realizată cu vopsea purificatoare Airlite, pe o suprafață de 2.000 mp2, pe zidul plajei Reyna din Constanța, lucrarea de artă murală „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” transmite un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice.

 

Realizată de artistul constănțean Alex Baciu, în cadrul programului „Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow, pictura transformă zidul gri ce înconjoară plaja, într-o operă de artă, unică la nivel mondial, care are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 88 de copaci maturi. Totodată, într-un an aceasta elimină 112 kg de oxizi de azot, absoarbe 95 kg de CO2 și neutralizează echivalentul gazelor emise de 428 de mașini Euro6.

Pictura reprezintă un manifest împotriva poluării apelor din întreaga lume, iar mesajul transmis de artist către oameni este de a privi natura prin ochii ei, de a deveni un aliat pentru aceasta și pentru menținerea ei curată și „sănătoasă”. Poluarea naturii reprezintă o reflexie a unei realități pe care noi nu o vedem, iar această formă de reprezentare care are în centru omul este o metodă de a face această realitate mai vizibilă și a de a o aduce la suprafață. Omul este principalul generator al poluării, iar acțiunile noastre au consecințe devastatoare asupra naturii și a celorlalte viețuitoare.

Elementul principal al picturii, ce a fost realizată în doar 30 de zile de artistul Alex Baciu, cu sprijinul  artistului vizual Ciprian Tauciuc, este portretul unui om, care poartă în mână un binoclu care reflectă și scoate la suprafață deșeurile din apă, care, deși nu sunt întotdeauna vizibile, afectează mediul marin. Un alt element inedit al picturii este caligrafia cuvântului Constanța, realizată special de către Sabina Kipara, artistă română specializată în design grafic, iar în partea opusă se regăsește un ecran de proiecție uriaș, având dimensiunea de 120 mp, pe care vor fi proiectate filme dedicate constănțenilor și turiștilor. Prin dimensiunile impresionante ale picturii murale, asociația își propune să aducă în conștientul colectiv importanța protejării naturii pentru noi și pentru generațiilor viitoare.

Despre vopseaua Airlite, care purifică aerul

Airlite este o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. De asemenea, vopseaua este foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete.

Airlite are în mod natural o reflexie solară ridicată, astfel încât, atunci când este aplicată pe suprafețele exterioare ale clădirilor, reflectă componenta termică a luminii solare, menținând interiorul clădirilor mai răcoros și reducând consumul de energie de răcire cu până la 29% și, prin urmare, emisiile de CO2.  În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), ce împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinându-le să se desprindă.

 

Titlul de cea mai mare pictură murală ce purifică aerul a fost deținut până acum de o lucrare din Roma care acoperea fațada unei clădiri de șapte etaje, „Hunting Pollution”, care are dimensiunea de 1.100 mp2. Aceasta are în centru un heron, o pasăre pe cale de dispariție, artistul dorindu-și să pună accent prin operele sale pe problemele cu care se confruntă mediul.

 

Lucrarea de artă murală realizată la Constanța reprezintă o intervenție cu totul personalizată, unică, specifică locației de la malul mării. Constanța este un spațiu cultural divers care adăpostește o multitudine de culturi, de tineri care apreciază arta și care își doresc un astfel de spațiu neconvențional, unde să se poată exprima și care să îi inspire și să le stimuleze creativitatea. Fiecare pictură are o poveste, fiecare linie are o trăire şi o emoţie în spate, iar asta se transmite, se simte când o priveşti.

Aflați mai multe direct de la sursă - ActForTomorrow.

UE RO GOV INTERREG